Opening buitenplaats Zebil 09-06-2021  

De buitenplaats in Zebil is af en wat is het mooi geworden.
De lijnen zijn aangebracht, de voetbal doeltjes en het basketbal bord zijn geplaatst. Natuurlijk mochten nieuwe ballen niet ontbreken.
Ook het spandoek dat geschonken is door #Snijderreclame heeft een mooie plek gekregen en is een eyecatcher.
De bewoners zijn er super blij mee en willen dan ook iedereen bedanken die een steentje heeft bijgedragen.
"Multumesc mult"
 
Meer foto's hiervan zijn te zien in het fotoalbum

Project Zebil 23-04-2021  

Afgelopen week is er hard gewerkt aan het project Zebil. De buitenplaats ziet er prachtig uit en  voorzien van een nieuw hekwerk. Binnenkort zullen er nog doeltjes worden geplaatst.
Ook de entree bij de keuken is voorzien van een nieuwe betonnen bovenlaag.

Project Zebil 17-04-2021  

Vanmorgen heel vroeg zijn ze begonnen met het storten van het beton.

Project Zebil 15-04-2021  

Vandaag zijn ze begonnen met het aanbrengen van de bekisting. Ondanks het regenachtige weer wordt er geprobeerd om zo snel mogelijk het beton te storten.

Instagramaccount 13-02-21  

Nu ook op Instagram.

Volg stichting Babadag Roemenie.

Project Ceamurlia de Jos 13-02-21  

Door de beperking, ook in Roemenië, van het covid-19 virus kwam ons project in Ceamurlia de Jos een tijd lang stil te liggen.
Afgelopen week zijn onze vrijwilligers weer begonnen met het afronden van dit project.
Zo is er in de aanbouw een begin gemaakt met het plafond.
Hopelijk kunnen wij de komende weken dit project tot tevredenheid afronden.

Inzamelen 01-09-19  

Vanaf morgen gaan wij weer beginnen met het inzamelen van kleding. Uw kleding is weer welkom op het bekende adres Kooizand 20. Een transport kost onze stichting best veel geld, €2000-€2500 zou u daarom bij het brengen van de kleding willen denken aan een vrijwillige bijdrage voor de transporten kosten.
Een bijdrage hier voor kan ik de groene collectie bus. Alvast bedankt 

Terugblik 23-08-19  

Na een aantal weken in Roemenië te zijn geweest, zijn wij afgelopen woensdagavond weer veilig thuis gekomen.
Ook deze periode hebben wij met onze stichting weer veel mogen doen. Het uitdelen van voedselpakketten blijft altijd een feest. Hoe wij met "simpele" producten de mensen zo blij kunnen maken. Al is de situatie bij de ene familie of alleenstaande schrijnender als bij de ander. Omstandigheden die wij ons niet voor kunnen stellen en niet kunnen bevatten dat mensen anno 20...19 nog zo kunnen/moeten leven. Hulp en gebed blijft voor deze mensen nodig. Helaas ook in 2019 en de komende jaren. Voor een gezin die water moeten pompen uit een put hebben we een nieuwe waterpomp kunnen kopen. Als je bedenkt dat de zomers heet en droog zijn is water een belangrijke bron van inkomsten. Denk aan groente en fruit.
De voetbalvereniging Pescarusul in Sarichioi vinden wij een belangrijke project, waarbij kinderen door middel van voetbal zich zelf kunnen ontwikkelen. Wij zien ook dat het met de prestaties op school van deze kinderen beter gaat. Dit jaar bestond Pescarusul 50 jaar en mochten wij hun verassen met een cheque twv €1000.
In Cearmolino de Jos is een begin gemaakt met de verbouw van het 2e huis. Hier worden de muren opnieuw gepleisterd. Komen er nieuwe kozijnen in. Zal het plafond worden vernieuwd en het lekke dak worden gerepareerd. De aankleding zal vanuit het transport worden gedaan. Al met al een flinke klus.
En dan Zebil...een heel mooi project dat wij de komende 5 jaar willen steunen. In deze instelling verblijven 126 (meervoudige) gehandicapte volwassenen en kinderen. De gebouwen zijn oud en heel gedateerd. De keuken is verouderd, deze willen wij in zijn geheel gaan vernieuwen. Afspraken hiervoor zijn al gemaakt. De aardappelschilmachine is reeds vervangen door een nieuwe. Voor op de recreatiezaal is een grote tv voor aangeschaft. Omdat er voor deze mensen weinig ontspanning is willen wij in de komende 5 jaar op de grote buitenplaats een voetbalveld/basketbalveld aan laten leggen. De grote overkapping veranderen naar een plek waar diverse activiteiten kunnen plaats vinden. Schommelbanken voor in de tuin. Ook de slaapkamers zijn oud en vloeren zijn kapot. Bedden zijn te klein of kappt. Ook hier willen wij wat aan gaan doen.
Zebil wordt hiermee onze grootste uitdaging.
Helaas was de tijd te kort om meer te kunnen doen, ook wat betreft bestellingen en aanvragen van diverse papieren.
Heel veel dank aan een ieder die ons op wat voor manier heeft geholpen.
Onze grootste dank gaat uit naar God die ons hierin elk jaar leidt. Zonder de zegen van Hem zijn en kunnen wij niets.

Voedselpakketten 20-08-19  

Ook vandaag nog bij enkele gezinnen langs geweest. Ook pampers van het vorige transport komen zo op de juiste plek

Voeselpakketten 19-08-19  

Vanmiddag pakketten klaar gemaakt en uitgedeeld. Om privacy en respect hebben wij niet bij alle families gefotografeerd.
Ook dit jaar was het weer moeilijk om schrijnende situaties onder ogen te zien. Wat leven wij dan in weelde en kunnen wij toch weer blijven klagen.
In al die jaren dat ik nu in Roemenie kom is de oude oma die wij vanmiddag bezochten wel een van de ergste gevallen die ik heb mee gemaakt. Deze oma van 88 jaar leeft van een heel klein pensioentje en heeft heel weinig om van te leven. Zij bid elke dag of de HEER haar alstublieft wilt thuis halen om dat dit leven geen menselijk meer is. Op straat wordt zij uitgescholden, na geroepen en met stenen bekogeld. Haar verhaal hoorden wij met tranen in onze ogen aan. Wat wij bij al deze mensen hoorden was dat hun rotsvast vertrouwen in hun geloof hun enigst houvast is.

Project naschoolse opvang 05-01-19  

Dankzij een mooie gift kunnen wij de nieuwe schoolbanken in 1x laten bestellen. Het overige geld zal besteed worden aan schoolspullen zoals schriften, pennen, potloden etc.
Wij zijn ontzettend dankbaar dat het dankzij velen is gelukt om dit project te doen slagen.
Ook namens de begeleiders en de kinderen heel veel dank.

Transport 07-10-18  

De vrachtwagen heeft afgelopen week bijgeladen en is helemaal vol. Morgen vertrekt het richting Roemenië. De chauffeur rijdt alleen en onderweg zullen zij van truck wisselen. Eerste stop is Zerindu Mic( boven Arad) dan Fetesti ( net voor de Donau) daarna gaan ze richting Babadag. Als alles goed mag gaan zullen zij daar donderdag 11 november arriveren.

Transport 29-09-18  

De schuur is leeg....de vrachtwagen is weg. En nu ook weer een super ploeg die mee hielp.

Urkerland 27-09-18  

Wat een mooi verslag weer in het Urkerland. Complimenten voor de redactie voor de altijd positieve berichten van onze stichting

Dayseaday Romania 20-09-18  

Van het Roemeense bedrijf van Dayseaday, Dayseaday România, kregen wij een toezegging voor het resterende bedrag voor de aanschaf voor het busje voor de voetballertjes van Sarichioi. Hoe super is dat....De laatse jaren krijgen wij veel steun en hulp vanuit het Urker Roemeense bedrijf en helpen zij ons financieel met diverse projecten.
Wij willen de directie van Dayseaday Fresh B.V & Frozen B.V heel hartelijk bedanken voor de steun aan onze stichting.

Transport 11-09-18  

Ons eerstvolgende transport is zaterdag 29 september

aankoop kachel 07-09-18  

De kachel die wij vlak voor onze terug reis hadden besteld is deze week afgeleverd bij de oudere alleenstaande vrouw. Zij gaat nu lekker warm de winter door

Plaquette Sarichioi 30-08-18  

Van de leiders van Sarichioi kreeg onze stichting een mooie plaquette kado als blijk van waardering. Wij hebben met liefde deze jongens geholpen en hopen dat wij deze vereniging kunnen helpen aan het zo gewenste vervoermiddel. Hulp hiervoor blijft dank ook van harte welkom, het zij via de inzamelingsactie via Facebook of op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v voetballers Sarichioi

Pampers 28-08-18  

Pampers voor volwassen werden gebracht bij een jongeman die op het werk een ongeluk had gekregen en hierdoor deels verlamd was geraakt.

bedankje van SC Sarichioi 28-08-18  

Bedankje van SC Sarichioi:

Dacă e sâmbătă, e fotbal, chiar dacă e vacanta, copiii s-au întrecut intr-un meci amical si nu au ținut cont de căldura de afară. O zi speciala, o zi în care in echipa noastră a venit sa joace tocmai din Olanda, Christian. Fotbalul nu cunoaste granițe, la fel si prietenia. Mulțumim din suflet Teun Leistra și Adina Leistra pentru suportul moral și surpriza materială consistenta in sustinerea grupelor de copii Pescarusul Sarichioi. Jos pălăria!!! Mulțumim si oaspeților nostri de la CS Năvodari. O zi superba. Fortza, fotbal, prieteni

voetbalwedstrijd Sarichioi 27-08-18  

Afgelopen zaterdag speelden de voetballers van Sarichioi een oefenwedstrijd tegen CS Navodari. Hoewel het leeftijdsverschil tussen beide ploegen wel wat opviel speelden zij toch een prima wedstrijd.

Rolstoel van opbrengst bingo 20-08-18  

Met een van de rolstoelen die wij dankzij de bingo konden kopen en een rollator die wij hadden gekregen van Talma Haven konden wij deze vrouw mee verrassen en helpen. Hiermee is zij weer mobiel...en is deze vrouw niet meer zo afhankelijk. Deze momenten zijn onbetaalbaar en geeft zo veel voldoening.

voetballers Sarichioi 16-08-18  

Gisteravond hebben wij op uitnodiging van Petrica de wedstrijd Sarichioi tegen Galati bijgewoond. Een hele leuke wedstrijd die Sarichioi helaas verloor met 6-0. In de rust en na de wedstrijd vertelde Petrica over "zijn" jongens. Hoe zij toch met beperkte middelen grote prestaties behalen. Een man die met passie, hartstocht maar vooral met heel veel liefde voor deze kinderen zich inzet. Voor kinderen die uit arme gezinnen, gebroken gezinnen komen. Zonder de passie van Petrica ...zouden deze kinderen doelloos zijn en vooral op de straat leven. Nu voelen zij zich gewaardeerd naar de toekomst toe.
Respect voor Petrica en zijn begeleiders naar deze kinderen
Hoe mooi zou het wezen als wij deze kinderen zouden kunnen helpen met spullen die zij kunnen gebruiken voor training en wedstrijd. Hierbij kunnen wij denken aan pionnen, poortjes, doeltjes, hesjes enz. Voor wedstrijden aan drinkflessen, tassen.... voor ons heel normaal die onze voetballertjes dankzij onze lokale bedrijven gesponsord krijgen.
Wilt u de voetballertjes van Sarichioi helpen dan is een financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v voetballers Sarichioi.

inkopen voor dominee Tanase 03-08-17  

Gistermiddag voor de kinderen uit het dorp Valea Plopului die bij dominee Tanase wonen een flinke voorraad eten en drinken gekocht.

Het officiele CBF certificaat 18-07-18  

Het officiële CBF certificaat

Libertatea 06-07-18  

Een mooi artikel in de nationale roemeense krant "Libertatea" (vergelijkbaar met het AD) over hulp van onze stichting aan Asociatia Judeteane de Atletism.
Hier worden kinderen, uit meestal arme gezinnen, geholpen d.m.v sport en onderwijs.
Deze kinderen, die onder leiding staan van Elena Fidamoro, presteren optimaal en halen geweldige resultaten.

CBF Keurmerk 04-07-18  

Na een lange weg te hebben gegaan kregen wij op 29 juni het volgende bericht,

''Gefeliciteerd! Uw organisatie is met positief resultaat door de initiële toetsing gekomen."

'Stichting Babadag-Roemenie heeft nu het officiele keurmerk van het CBF en staan wij geregistreerd als een erkend goed doel....
Wat houdt dat in:

Een Erkend Goed Doel voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo kunt u ervan uitgaan dat het goede doel:
•Bijdraagt aan een betere wereld
•Zorgvuldig omgaat met iedere euro
•Verantwoording aflegt
•Zich laat controleren

Wij zijn als stichting Babadag-Roemenie enorm trots dat het ons is gegund dat wij deze erkenning hebben mogen krijgen.
Wij willen dan ook Jan Weerstand en Martine Hakvoort heel hartelijk bedanken voor hun hulp en dat zij zitting willen nemen in de kascommisie van onze stichting.

Spreekt onze stichting, die ANBI gecertificeerd is en nu ook het CBF keurmerk heeft, u ook aan en wilt u ons steunen en vaste donateur wilt worden dan is een financiele gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119.

''Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen

Sortas Recycling 30-06-18  

Op de schuur eens flink opgeruimd. Spullen die door de loop der tijd van de ene naar de andere locatie mee verhuisden. Spullen die kapot waren en niet meer geschikt waren voor transport eindelijk eens opgeruimd. Speelgoed wat je krijgt dat kapot is, puzzels die niet compleet zijn, Nederlandse boeken en zoveel andere dingen waar wij in Roemenie niets mee kunnen zijn weg en opgeruimd. We liepen er al een tijd tegen aan te hikken en de berg groeide gestaag. Afval betekent voor o...ns kosten en juist die "onnodige" kosten kunnen wij zeer goed gebruiken. Een schooltas voor een kind, een brood voor een oude vrouw, een flesje water voor iemand die uren in de zon moet werken....hele simpele dingen voor ons, maar voor een ander.... Sortas Recycling bood hulp, zij boden ons een container aan waar wij de spullen in konden doen die niet meer geschikt waren. Wij willen dan ook Sortas Recycling heel hartelijk bedanken voor dit mooie gebaar. Wij nemen heel graag uw spullen maar wilt u ook enig acht geven wat uw geeft.

5 jaar stichting Babadag-Roemenie 29-06-18  

23 juni....5 jaar geleden hebben wij stichting Babadag-Roemenie officieel bij notaris Steenhuis vast laten leggen. Zijn wij begonnen met hele kleine dingen nu 5 jaar later hébben wij dankzij uw hulp zoveel mooie grote projecten kunnen realiseren. 16x hebben wij een (deel)hulptransport mogen doen. Zonder uw hulp en de vrijwilligers hadden wij dit nooit kúnnen doen. Spreekt onze stichting u aan en wilt u ons steunen dan is een financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119

Nederlandse spullen 05-06-18  

Wij nemen graag uw spullen aan voor een volgend hulptransport naar Roemenië maar met Nederlandse boeken, speelgoed dat kapot is en puzzels die niet compleet zijn kunnen wij niets. Voor ons betekent dat onnodige kosten. Het kost ons geld, wat wij beter kunnen besteden aan dat- of diegene waar hulp voor is bedoeld.

verbouwen woning 02-06-18  

Het huisje van de oma die wij dit jaar helpen heeft een ware metamorfose ondergaan. Het dak is vernieuwd, muren zijn gestuct, er is een vloer aangebracht. De plafonds zijn vernieuwd. Nog even de laatste puntjes op de i en we kunnen het verder gaan inrichten. Wat zal deze oma verrast zijn met het eindresultaat. Spreekt dit project u aan en wilt u mee helpen dan is een financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v oma
Wij hopen dat de bedrijven, instellingen en/of particulieren die ons vorig jaar hebben geholpen met de verbouw van het huis in Ceamurlia de Jos met een eenmalig bedrag van €200 ons dit jaar ook weer willen steunen. Dankzij uw steun is het mogelijk om dit te kunnen realiseren.

Kascommissie 30-05-18  

Wij zijn blij dat wij voor onze stichting Babadag-Roemenie de juiste mensen hebben gevonden die onze financiële kant gaan behartigen. Zij gaan binnen onze stichting tevens de rol vervullen van kascommisie. Wij willen Jan Weerstand en Martine Hakvoort heel hartelijk bedanken voor het werk dat zij al hebben gedaan en hopelijk nog vele jaren voor onze stichting mogen en willen doen.

vrijwillige bijdrage 24-05-18  

U kunt bij het brengen van kleding of andere goederen een vrijwillige bijdrage doen in de collectebus die links in de schuur staat. Alvast bedankt

project 2018 11-05-18  

Een van onze projecten deze zomer is het mee helpen met het opknappen, bewoonbaar maken van de woning van de oma die wij begin februari konden helpen met een rolstoel.
Deze oma woont nu nood gedwongen in bij familie in een veel te kleine kamer.
Zij komt niet in aanmerking voor opname in een bejaardentehuis omdat haar pensioen veels te laag en zij onmogelijk deze kosten kan betalen.

Transport 14-04-18  

Vandaag mochten wij weer een (deel)transport doen naar Babadag e.o.

Rolstoelen 31-03-18  

De nieuwe rolstoelen, die wij dankzij de bingo konden aanschaffen, zijn binnen en gaan 14 april mee met het transport.

RTL4 Lifestyle Experiece 14-03-18  

Afgelopen week werden wij benaderd door een programma medewerker van het RTL4 programma Lifestyle Experience.
Zij gaan een programma maken over lokale goede doelen en hiervoor kwam onze stichting Babadag-Roemenie in aanmerking.
Na een goed gesprek waarin werd uitgelegd wat de bedoeling was en hoe de uitzending er uit zou zien klonk dit zeer belovend en waren wij heel enthousiast.
Wij zouden onze stichting Babadag-Roemenie aan een heel groot publiek kunnen voor stellen.
Een cameraploeg zou tijdens het laden van het transport komen filmen en beelden vanuit Babadag zouden in het programna worden verwerkt.
Wij zouden de mensen een kijkje achter de schermen kunnen laten zien.
We namen afscheid en zouden per mail een bevestiging van ons gesprek en meer informatie krijgen.
Het bedrag dat aan onze stichting zou worden door berekend is voor ons niet haalbaar omdat wij afhankelijk zijn van giften en wij dit bedrag nooit kunnen betalen.
Het zou mooi zijn geweest als wij via een televisie programma ons werk hadden kunnen laten zien. Het is in ieder geval wel een leuke ervaring dat een televisie programma je benadert

1e transport 2018 08-03-18  

Het 1e transport van dit jaar staat gepland voor zaterdag 14 april

Bingo in de Ichtushof 16-02-18  

We mogen terug kijken op een hele mooie geslaagde avond. De Ichtushof zat goed gevuld en de bijzaal moest er zelfs bij betrokken worden. Dankbaar voor het geweldige bedrag van €3250.

Urkerland 05-02-18  

Bingo in de Ichtushof

aanschaf rolstoel 02-02-18  

Voor de oude oma uit Ceamurlia de Jos, die haar rolstoel bijna begaf, hebben wij een nieuwe rolstoel kunnen regelen. De dankbaarheid was zeer groot

Bingo 26-01-18  

Vrijdag 16 februari houden wij een gezellige bingo waarbij mooie prijzen zijn te winnen.
Een greep uit de te winnen prijzen, kappersbonnen, slagersbonnen,bakkerbonnen, boodschappen tassen, juweliersbonnen, ontbijt voor 2 personen, bonnen van La Boutique, Babydroom, van Urk Voeding, Intratuin, Your Dream Gifts, Vershuys, Sportmassage van Kanjer, Coenen, Vishandel Baarsen en nog veel meer.
Klappers zijn o.a all in diner voor 2 bij de Zeebodem en een stedentrip naar eigen keuze t.w.v €300.
Bingo kaarten zijn te koop in de Ichtushof. Tussendoor houden wij een verloting waar ook weer hele mooie prijzen te winnen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Zo worden frikandellen, kroketten enz verkocht.
Dus voor een gezellig avondje uit 16 februari in de Ichtushof.

situatie van Talida  

 

 het gaat niet goed met Talida en de situatie kan kritiek genoemd worden. Zij heeft hevige pijn, de vliegtuigmaatschappij wil hiermee geen risico nemen en daarom mag zij niet mee met het vliegtuig.....er wordt druk gezocht naar een alternatieve oplossing

Hulp voor Talida 23-01-18  

Vandaag is een bedrag van €5500 overgemaakt dat bestemd is voor medische hulp voor Talida.

Mede dankzij de actie van visafslag Urk is dit gerealiseerd.

Heel veel dank hiervoor.

Groet van Talida 20-01-18  

Onderstaand bericht kregen wij van Laura, zij is ons contactpersoon met de ouders van Talida.
Talida zelf heeft een persoonlijke groet voor iedereen die haar een warm hart toe draagt

Hello wonderful angels for Talida' s chances in her fight for LIFE. Talida prepared some minutes ago a little surprise. She is in hospital, preparing for the last chemo before Turkey. A little beautiful worrior is sending thanks and love for all friends from Urk, who cared about her!

Urkerland 11-01-18  

"Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen"
"nimeni nu poate ajuta pe toată lumea, dar toată lumea poate ajuta pe cineva"

Stichting Din Suflet la Zambet 20-12-17  

Vorige week zijn wij benaderd door stichting "Din suflet la zambet" uit Tulcea (+/- 40 km vanaf Babadag). Deze stichting houdt zich bezig met kinderen met het syndroom van down en kinderen met autisme. Ook helpen zij kinderen die kanker hebben. In eerste instantie zal het gaan om kleding, speelgoed, dekens en andere gangbare spullen.
Vanaf volgend jaar gaan wij meer met deze stichting samenwerken en zullen wij meer betrokken worden in bepaalde situaties.

Gift Sea Frozen 19-12-17  

Super mooi gebaar
Sea Frozen heel hartelijk dank

Rolstoel 15-12-17  

Tijdens een bezoek aan de familie in Cearmolino de Jos kwam onze Roemeense stichting in contact met deze oude vrouw. Zij is al jaren gekluisterd aan haar rolstoel. Helaas is deze rolstoel oud, versleten, verroest en kapot.
De spaken zijn van plastic en zijn deels versleten.
Voor deze vrouw zijn wij dan ook op zoek naar een betere rolstoel.
Het zou mooi wezen als wij haar met ons volgende transport konden verrassen met een nieuwe rolstoel.

voedselpakketten 23-11-17  

 Met Sinterklaas en Kerstfeest voor de deur breken de tijden van samenzijn en omzien naar elkaar weer aan.
De mooiste kadootjes en het lekkerste eten staan voor ons klaar....
Hoe anders kan het zijn als er geen geld is voor al deze mooie, lekkere dingen....
Vele jaren mochten en konden wij voedselpakketten laten maken en uit laten delen aan gezinnen die hiertoe niet in staat zijn. Gezinnen die ver onder de Europese armoede grens leven.
Met de voor ons hele normale boodschappen konden wij deze gezinnen helpen en hun een voedselpakket geven. Het gevoel geven dat ook zij deze dagen niet alleen zijn. Voor de kinderen maakten wij kleine pakketjes met de lekkerste dingen en een kadootje die zij koesterden als de grootste geschenken.
Nu wij dit jaar geen peren konden verkopen en het ons nu ook niet lukt om een benefietdiner te kunnen gaan organiseren valt er een behoorlijke financiële bron weg.
Gezinnen die wij moeten teleurstellen...de glimlach van een kind die er dan niet is.
Wij willen proberen om via een grote Facebook actie dit toch te kunnen gaan realiseren. Voorgaande jaren zijn er meer dan 100 voedselpakketten en pakketjes uitgedeeld. Liken van dit bericht is mooi maar het massaal delen is beter. Wij hopen dat het dáárdoor een groter bereik krijgt.
Wilt u mee helpen om deze actie te doen slagen is dan is een financiële gift groot of klein van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v voedselpakketactie 2017.
Namens de vele gezinnen en de kinderen alvast hartelijk dank.

 
 

 

Bedankje vanuit Roemenie 09-12-17  

Vanuit Roemenië kregen wij dit lieve bedank berichtje.

"De peuterzaal uit Babadag willen jullie bedanken voor de vele glimlachen"

Tevens wensen zij jullie fijne feestdagen toe.

Sorteerploeg 29-10-17  

Na onze oproep van vorige week voor het mee helpen met het sorteren van kleding hebben 18 dames zich hier voor aangemeld. Wij zijn hier bijzonder blij mee. Wij merken dat onze stichting veel mensen aanspreekt en dat zij hierdoor hun kleding, matrassen, bedden en andere spullen ons gunnen. Stichting Babadag Roemenië staat tussen de mensen en spullen die wij krijgen gaan ook daadwerkelijk naar diegene waar het voor bedoeld is. Ook vanuit Roemenië zelf zien wij dat stichting Ba...badag Roemenië groeit. Boden wij eerst hulp in Babadag zelf nu is ons "gebied" ook verplaatst naar omliggende dorpen. Helaas, misschien voor sommige mensen die het ondenkbaar vinden dat armoede nog steeds bestaat, is hulp nog steeds hard nodig.....ook in 2017. Mede door de groei, ook in Roemenie zelf, hebben wij ook daar onze stichting opgezet genaamd Asociatia pentru Ajutor Umanitair Urk Babadag. Dit is mogelijk gemaakt door Dayseaday Fresh B.V & Frozen B.V Urk en Oceanis Seafoof Roemenië. Hierdoor kunnen wij sneller hulp verlenen en hebben wij als Roemeense stichting met minder regels te maken.
Spreekt onze stichting ook jou of u aan en wil je ook mee helpen hetzij met sorteren van kleding, het laden van de vrachtwagen, mee helpen met acties of op welke manier dan ook dan horen wij dat graag. Het motto van onze stichting is dan ook " NIEMAND KAN IEDEREEN HELPEN, MAAR IEDEREEN KAN IEMAND HELPEN".

Transport is onderweg 27-10-17  

Vanmorgen weer een mooi transport mogen doen en wat hadden we een super groep vrijwilligers.

Na te hebben bijgeladen in Meppel en donderdag de laatste spullen bij Jan Gersen opgehaald is de vrachtwagen vrijdagmorgen gaan rijden naar Roemenie.

Als alles goed mag gaan zal de vrachtwagen eind volgende week arriveren in Babadag.

Perenactie 25-10-17  

Helaas kunnen wij dit jaar niet aan peren komen. De oogst is te mager en daar door de prijzen te duur. Voorgaande jaren was onze peren actie altijd een groot succes. Met de opbrengst hiervan konden wij altijd een deel van onze projecten financieren. Dit valt jammer genoeg nu weg. Wij zijn aan het brainstormen voor een alternatieve actie om zodoende toch bepaalde projecten te kunnen afronden.

sorteerploeg 22-10-17  

Wij krijgen de vraag wat de bedoeling is van een sorteerploeg.
De laatste tijd krijgen wij, mede door het stoppen van Jan Gerssen, heel veel kleding aangeboden.
In de meeste gevallen is het allemaal zeer goede en bruikbare kleding.
Toch komt het wel voor dat er kleding bij zit dat vies, kapot en/of gescheurd is. Een jas zonder rits, een broek zonder knopen, kleding wat onder de verf zit. Deze kleding proberen wij er uit te halen. Het transport is daarvoor gewoon te duur. Kl...eding wat wij niet mee nemen met ons transport wordt door verkocht aan een "voddenboer". Hiervoor krijgen wij weer een vergoeding dat wordt besteed aan de kosten voor het transport.
Om de kleding te kunnen sorteren zijn wij op zoek naar een ploeg dames die ons hierin willen helpen.
Als je hierin mee wilt helpen stuur ons dan in pb je 06 nummer.
Wij maken een Whatsapp groep aan en houden je hierin op de hoogte.
Afhankelijk van het aantal kleding dat wij binnen krijgen is het voorlopig 1 à 2x in de maand dat wij gaan sorteren. Dit kan s ochtends, smiddags en/of savonds zijn. Ook dit kun je aangeven. Het is geen verplichting. Als je op een bepaalde tijd niet kunt is dat dan ook geen probleem. We hopen dat de ploeg groot genoeg is dat als er een aantal personen zich voor een bepaalde datum afmelden er toch nog genoeg mensen zijn die dan wél mee kunnen helpen.

arriveren van de truck 11-10-17  

Volgende week zaterdag 21 oktober hebben wij weer een transport naar Roemenië. De vrachtwagen zal om ongeveer 9 uur arriveren. Wie deze morgen mee wil helpen is van harte welkom

Hulp gevraagd 03-10-17  

Wie heeft er zaterdag 21 oktober 2 à 3 uurtjes tijd om mee te helpen met het laden van de vrachtwagen. Delen wordt gewaardeerd.

St. Babadag-Roemenie - St. Blijvende hulp voor Roemenie 30-09-17  

Nog vaak denken mensen dat onze Stichting Babadag Roemenië gerelateerd is aan de stichting van Jan Gerssen, Stichting Blijvende Hulp Voor Roemenië. Deze stichting heeft zijn "werkterrein " in de omgeving van Tirgu Mures e.o. De afstand Tirgu Mures-Babadag is ruim 500 km. Stichting Blijvende Hulp voor Roemenië doet ook ontzettend veel goed werk in Roemenië en kunnen wij nog heel veel van leren. Beide stichtingen hebben een goede verstandhouding en helpen elkaar waar zij kunnen.... Zo hebben wij Jan nog geholpen aan tijdelijke opslag toen zijn container gekeurd moest worden. Ook onderling hebben wij elkaar geholpen aan spullen die de een dat op dat moment het meest kon gebruiken. Jan Gerssen is gestopt met het inzamelen van kleding, iets wat hij altijd liefde en toewijding heeft gedaan.
In de loop der jaren heeft hij duizenden kilo's kleding verzameld en verwerkt. Diep respect hiervoor.
Stichting Babadag Roemenië staat wat dat betreft nog aan het begin.
Wij nemen graag uw kleding aan voor gezinnen in Roemenië. U kunt uw kleding brengen op Kooizand 20 en het deponeren in de daarvoor bestemde boxdoos. Voor het aanleveren van andere goederen graag eerst even contact opnemen.

Urkerland 21-09-17  

Weer mooi verwoord door de redactie van het Urkerland

schoolspullen voor gezin in Bacau 11-09-17  

Ook voor de kinderen van fam. Cosa Felicia in Bacau hebben wij schoolspullen geregeld. Ook zij zijn weer verzekerd van onderwijs. Tenslotte zijn ook deze kinderen, kinderen voor de toekomst.

nieuws uit Babadag 10-09-17  

Ondanks dat wij zelf niet meer in Roemenië zijn gaat het werk evengoed door. Zo is het gezin in Ceamurlia de Jos vandaag aangesloten op het water. Voor dit gezin een bijzondere gebeurtenis. Ook de nieuwe deuren zullen worden geplaatst en muren worden opnieuw opgetrokken.

bedankje van de familie van Adrian 09-09-17  

Multumesc tuturor celor care au fost alaturi de fratele meu va raman vesnic recunoscatoare

Dit bericht kregen wij van de familie Cosa Felicia uit Bacau. Zij willen hiermee iedereen bedanken die Adrian in de laatste tijd hebben geholpen en gesteund.
Adrian was een persoon die vol grappen zat en vol op in het leven stond.
Adrian is slechts 39 jaar geworden.

nieuws uit Babadag 02-09-17  

Vandaag weer een paar mooie foto's vanuit Babadag. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan onze lopende projecten. Ook schooltassen worden nog steeds uitgedeeld zodat ook deze kinderen naar school kunnen. Voor het gezin in Ceamurlia de Jos zjn er nieuwe deuren en kozijnen gekocht. Een van de "kamertjes " zal worden klaar gemaakt als babykamer. Spreekt een van onze projecten u aan en wilt u mee helpen dan is een financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119. Stichting Babadag Roemenië is ANBI gecertificeerd uw gift is daarom aftrekbaar.

afscheid gezin Ceamurlia de Jos 30-08-17  

Nog ff snel het gezin in Ceamurlia de Jos bezocht waar ze inmiddels zijn begonnen met aanleg van water. Ook het kamertje zal worden gerealiseerd. Deuren en kozijnen zijn reeds besteld. Vanuit Roemenië zullen wij op de hoogte worden gehouden ook wat betreft andere lopende projecten.

afscheid Babadag 30-08-17  

Vandaag zijn ze begonnen met het vervangen van het oude dak en hadden wij nog even tijd om een paar voedsel pakketten klaar te maken. Ook voor ons weer tijd om afscheid te nemen van ons geliefd Babadag. We hebben weer veel kunnen en mogen doen. Iedereen die ons gesteund heeft willen wij heel hartelijk bedanken

overlijden Adrian 27-08-17  

Vanmorgen bereikte ons het droeve bericht dat Adrian op de leeftijd van bijna 39 jaar is overleden. Adrian is tot zijn einde, mede dankzij uw hulp, heel goed verzorgd in de kliniek waar hij verbleef. Wij gedenken zijn familie met dit grote verlies maar wij mogen weten dat Adrian is verlost en is opgenomen in Zijn heerlijkheid. Voor de familie breekt een moeilijke tijd aan om dat zij moeten zien te regelen dat Adrian een volwaardige begrafenis krijgt.

kopen bouwmateriaal 23-08-17  

Toch alvast spullen voorbesteld voor het gezin in Ceamurlia de Jos. Zodoende kunnen wij al een begin maken voordat wij weer naar Nederland vertrekken. Zodra het overige binnen is kan de rest ook besteld worden. Af en toe druk...maar zo mooi om te doen

rekenen en berekenen 22-08-17  

Nog laat in de avond wordt er gerekend en berekend voor het gezin in Ceamurlia de Jos

Hulp gezin Ceamurlia de Jos 21-08-017  

Hoe bijzonder.....gisteren deden wij een oproep voor het gezin in Ceamurlia de Jos. Mede dankzij 2 anonieme giften van samen €1200 en de overige giften hebben wij vandaag de benodigde €2000 binnen mogen halen. Hoe bijzonder....ook dit is Urk op zn best. Mochten wij voor dit gezin meer mogen ophalen dan laten we voor hen ook een waterput aanleggen. Het kleine beetje groente wat zij verbouwen is verdroogd en verdort. Zoals zij zelf zeggen zij zijn afhankelijk van het water dat de HEER hen geeft.
Wij mogen dan ook ervaren dat de HERE JEZUS zelf deze mensen op ons pad heeft gebracht. Wij willen iedereen die ons steunt heel veel dank zeggen.

oproep fam. Ceamurlia de Jos 20-08-17  

Als wij 10 bedrijven konden vinden die garant zouden willen staan voor €200 (meer zou altijd mogen) dan kunnen wij de familie in Ceamurlia de Jos nog voor de winter helpen aan een waterdicht en tochtvrij huis. Stichting Babadag Roemenië is ANBI gecertificeerd, uw gift is daarom aftrekbaar. NL03ABNA0593585119.

voedselpakket 18-08-17  

Voor het gezin in Ceamurlia de Jos hebben wij een pakket samen gesteld met voedsel. Voor dit gezin gaan wij kijken wat de mogelijkheden zijn. Hoop doet leven.....

start projecten 17-08-17  

Vandaag al vroeg op pad, voordat het te warm wordt, om informatie in te winnen voor het vernieuwen van een compleet dak voor een gezin. Daken in Roemenië bestaan in de meeste gevallen uit asbest platen. Bij ons niet in te denken. Een pittig klusje dus

fam. Groen Oudemirdum 15-08-17  

Je zou kunnen zeggen dat wij ook in Oudemirdum een verzamelpunt hebben. Om de zoveel tijd komt het echtpaar Groen, zij zijn al behoorlijk op leeftijd, spullen brengen die zij voor ons inzamelen. Wij willen het echtpaar Groen hier voor dan heel hartelijk bedanken

Adrian (8) 15-08-17  

Update: de situatie van Adrian is onveranderd. Het is in ieder geval niet verslechterd en dat is het goede nieuws. De zorgen blijven wel omdat Adrian voor de rest van zijn leven verzorgd zal moeten worden. Omdat de gezondheidszorg hier op heel veel punten te wensen overlaat is dit best zorgelijk. Hoe zal het Adrian over 1 à 2 jaar vergaan? Wij hebben dankzij hulp kunnen regelen dat Adrian tot eind... augustus in de kliniek mag verblijven. Hier wordt hij super verzorgd en krijgt hij de hulp die hij nodig heeft. Hierna zal hij de kliniek moeten verlaten. Hoe mooi zou het wezen als wij er samen voor konden zorgen dat hij langer zou kunnen blijven. Vanuit Roemenië wordt geprobeerd of Adrian in aanmerking kan komen voor een uitkering. Hiermee zouden sommige problemen al worden kunnen opgelost. Nu wij hier zelf in Roemenië zijn willen wij bekijken of het mogelijk is om deze familie te kunnen bezoeken. De afstand Babadag - Bacau is al een paar 100 km en dan zouden we nog met een bus naar het dorp moeten rijden waar de familie woont. Een hele lange reis maar wij kijken wat de mogelijkheden zijn. Wilt u helpen dan is een financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

Nieuwe rolstoel 01-08-17  

Hoe bijzonder..... naar aanleiding van een oproep voor een rolstoel kregen wij vandaag een splinternieuwe rolstoel aangeboden. Ook hierin zien wij weer zegeningen van boven op hetgeen wij doen. Stichting Babadag Roemenië spreekt steeds meer mensen op Urk, maar ook daar buiten, aan ook omdat wij zorgen dat de spullen die wij krijgen ook daadwerkelijk op de juiste bestemming terecht komt. Wij staan ...dicht maar ook tussen de mensen in. Hulp die wij bieden staat voor 100%. Steun en hulp van buitenaf is daarom voor ons zeer belangrijk. Als onze stichting u aanspreekt en ook u wilt helpen is een financiële bijdrage welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119. Stichting Babadag Roemenië is ANBI gecertificeerd uw gift is daarom in de meeste gevallen aftrekbaar. De familie die ons de rolstoel heeft geschonken willen wij heel hartelijk bedanken

 

Gift Buurtvereniging MitunKanger 28-07-17  

Na een mooie week vol leuke activiteiten werden wij verrast door onze buurtvereniging MitunKanger met een mooie gift. Zo krijgt de naam van onze buurtvereniging een nog specialer betekenis, want alleen mit un kanger kunnen elkaar helpen. Lieve buren heel hartelijk bedankt voor dit hele mooie gebaar.

Adrian VII 15-07-17  

Adrian wordt in de kliniek heel goed verzorgd. Hij is wat rustiger geworden doordat hij minder pijn heeft en toont beetje bij beetje weer wat meer eetlust. De doktoren hebben echter geconstateerd dat het zicht uit zijn linkeroog zo goed als verdwenen is. Hier is ook verdere behandeling voor nodig. Hulp is en blijft nodig!! Wilt u Adrian verder helpen naar een zo goed mogelijk verder herstel dan is uw financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

Urkerland 13-07-17  

Super mooi stukje promotie in het Urkerland van Stichting Babadag Roemenië. Met dank aan Gretha Woort

Adran VI 09-07-17  

Adrian is opgenomen in de kliniek. De kliniek is schoon en netjes. Hier heeft hij rust en wordt hij goed verzorgd. Met de gezondheid van Adrian gaat het niet zo goed. Hij is heel verzwakt en mager. Eten doet hij heel weinig of niet. Via een spuitje krijgt hij water en/of een soort danoontje. Morgen zal Felicia de dominee vragen om langs te komen om met en voor Adrian te willen bidden.
Financiële hulp blijft nodig voor deze familie. Dankzij uw gift kan Adrian verzorgt worden. Een gift is welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian

Adrian V 05-07-17  

Adrian is vanmorgen door een arts extra behandelt aan zijn open wonden. Als alles goed mag gaan wordt hij morgen opgenomen in de kliniek waar hij de nodige hulp zal krijgen die hij nodig heeft. Dit mede dankzij financiële hulp van gevers die zich het lot van Adrian aan hebben getrokken. Dankzij hun zal hij de komende weken goede verzorging krijgen. Heel veel dank hiervoor. Ook de familie van Adrian mogen wij niet vergeten. Zij bezoeken hem met de weinige financiële middelen toch elke dag. Zij moeten met de bus van het dorp naar de grote stad. Hulp blijft nodig. Wilt u mee helpen dan is een financiële gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

Adrian IV 03-07-17  

De gezondheid van Adrian gaat snel achter uit. Hij heeft veel pijn, zonder goede medische hulp zal het steeds minder met hem gaan. Hij heeft dringend medicijnen nodig en morfine voor de pijn. De enigste hoop die deze familie iheeft s opname voor Adrian in een kliniek. Kosten hiervan zijn ongeveer €150 voor een paar weken. Wilt u Adrian helpen dan is een financiële bijdrage welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

Adrian III 01-07-17  

Wij hebben de laatste tijd bijna dagelijks contact met Felicia. Zij is de oudere zus van Adrian. Met de situatie van Adrian gaat het niet goed. De doktoren zijn uitbehandeld en en geven weinig kans op herstel. Hij is ontslagen uit het ziekenhuis en wordt nu thuis bij zijn moeder, zij is 70 jaar, verder verzorgt. De reden dat hij niet bij Felicia verzorgt kan worden is dat hij ook lijdt aan hepatitis C en dat dit gevaarlijk kan zijn voor de kleine kinderen. Stichting B...abadag Roemenië heeft, dankzij donateurs, voor een paar maanden zijn ziektekostenverzekering kunnen betalen. Voor Adrian is het beter dat hij wordt opgenomen in een centrum voor chronische ziektes. Hier zou hij de geschikte zorg kunnen krijgen die hij nodig heeft. Het is zeer triest en pijnlijk voor de familie dat zij zich hier in bevinden. Financiële hulp voor Adrian en zijn familie, klein of groot, is van harte welkom. Wilt u mee helpen dan is een gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

Mail van Stichting Humanitair Hulptransport Oost Europa 17-06-17  

Van uit de Stichtng Humanitair Transport Oost Europa kregen wij onderstaande mail:

''Goedendag klanten van Stichting Humanitair Transport Oost Europa, beste mensen,

Toen Johan en ik, Hans, in juli 2014 begonnen, konden we de auto en oplegger van de vorige club kopen.
In juli 2015 bleek de auto zodanig veel kosten met zich mee te brengen, dat we noodgedwongen een andere auto moesten aanschaffen. Met de hulp van een aantal geldschieters, waarvoor grote dank, hebben we een andere auto kunnen kopen.
In februari 2016 was de oplegger op z'n eind. Ook toen waren we genoodzaakt om een andere oplegger te kopen. Uit eigen reserves en een financial lease bleek dat mogelijk.
Met onze auto hebben we geen geluk. Het bedrag aan onvoorziene onderhouds- en reparatiekosten is fors, een behoorlijke aanslag op onze financiële reserve. Onze reserve zal op termijn niet geheel voldoende zijn om onze verplichtingen na te komen.
Het bestuur heeft besloten om bij verschillende dealers rond te kijken naar een andere auto. Dit zal onvoorzien weer tot extra uitgaven leiden.
Zoals u weet hebben wij een geweldige groep chauffeurs, die op vrijwillige basis, hun tijd en energie steken in het vervoeren van uw goederen.
Enige tijd geleden is door de Europese Commissie de vrijstelling voor de nascholing Code 95 voor chauffeurs geboren voor 1 januari 1955, opgeheven.
Dit houdt in dat ook de chauffeurs die voor ons rijden en niet meer in het arbeidsproces werkzaam zijn, deze nascholing, 35 uren in vijf jaren, zelf moeten betalen. Zo niet dan mogen zij geen vrachtwagen meer besturen. Zonder chauffeurs geen transport!
Het bestuur heeft bij de betreffende chauffeurs navraag gedaan, hoe zij hierin staan. Men is bereid een deel zelf te betalen maar het merendeel zal de Stichting moeten ophoesten. Ook dit zal een aanslag zijn op onze financiële reserve
Daarbij zijn de gezamenlijke kosten mbt brandstof, wegenbelasting en toltarieven (terugweg) sinds medio 2014 met 8% gestegen.
Al met al een zorgelijke situatie.
Wij zijn dan ook genoodzaakt om iets aan ons tarief te doen, om op termijn de extra uitgaven op te vangen, om zo aan onze verplichtingen te kunnen blijven voldoen.
Vanaf 1 september 2017 verhogen wij het tarief met € 2.50 per m3 incl. BTW
Zo zijn wij in staat om op uw verzoek de transporten uit te voeren, als het moet tot in lengte van jaren.
Wij hopen dat u begrip kunt opbrengen voor deze tariefverhoging in het licht van de bovengeschetste situatie. Wij realiseren ons terdege dat dit ook voor u een verhoging van transportkosten met zich mee brengt. Echter zien wij ons genoodzaakt om deze verhoging door te voeren.

Met vriendelijke groeten,
Namens het bestuur,
Hans Hoekstra, secretaris/penningmeester''

Ook voor ons een zorgelijke situatie. Wij zullen minder kunnen vervoeren en meer moeten betalen (Wij begrijpen volkomen de situatie en hebben daar ook al met Johan meerdere malen over gesproken)
Voor ons als kleine stichting, die toch al grote dingen/projecten heeft gerealiseerd, betekent het dat ook wij onze financiele reserves zullen moeten aanspreken.
Wij zullen nog meer afhankelijk moeten zijn van bedrijven/instellingen/particulieren die onze stichting een warm hart toe willen dragen.
Onze hoop en wens is dan ook dat men een vaste sponsor/donateur wilt worden van onze stichting.
Bij vragen zijn wij altijd bereidt deze te beantwoorden.

Adrian II 15-06-17  

Leek het de laatste weken goed te gaan met de gezondheid van Adrian, hij kreeg thuiszorg en fysio mede gefinancieerd door onze stichting Babadag Roemenië, maar een paar dagen geleden werd hij getroffen door een aanval. Zijn situatie verslechterde en raakte hij weer in coma. Hij krijgt op dit moment een zware antibiotica kuur. De familie wacht in spanning en vrees zijn ontwikkeling af. Hulp blijft nodig voor deze familie die al in zeer armoedige omstandigheden leeft. Financiële hulp blijft nodig. Een gift voor deze familie is welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

Trouwerij Paulus en Elsbeth 02-06-17  

Vandaag trouwt onze trouwe vrijwilliger Paulus Visser met zijn Elsbeth.
Stichting Babadag-Roemenie wenst hen veel liefde, geluk en gezondheid toe

Adrian I 10-05-17  

NOOD OPROEP!!!
De familie uit Bacau die wij hebben geholpen kreeg enkele weken geleden het trieste bericht te horen dat de broer van Cosa Felicia door een ongeval in coma was geraakt. Adrian is pas 37 jaar.... Hij werd opgenomen in het ziekenhuis maar door dat hij niet verzekerd is hij vandaag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij heeft verschillende ernstige diagnoses die zeer zorgwekkend zijn. Door de doktoren zijn bovendien een gebroken rib en hepatitis C geconstateerd. Hij heeft heel veel pijn en wordt op dit moment verzorgd door zijn zus en tante. Dus op dit moment geen geschikte zorg voor hem. Graag willen wij hier wat aan doen vandaar deze oproep om Adrian te helpen. Wilt u mee helpen dan is een financiële bijdrage welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119 o.v.v Adrian.

arriveren transport 03-05-17  

Na een voorspoedige reis zal het transport vanavond om ongeveer half 10 - 10 uur (nederlandse tijd) arriveren in Babadag. Morgenochtend om 8 uur zal men daar beginnen met het lossen van de vrachtwagen. Foto's volgen zsm mogelijk

op weg 01-05-17  

ivm met een rijverbod vandaag in Duitsland zal het transport vanavond om 18.30 uur vertrekken richting Roemenië. Donderdag a.s hopen zij te arriveren in Babadag.

wisseling binnen het bestuur 27-04-17  

Binnen het bestuur van onze stichting Babadag Roemenië heeft een wisseling plaats gevonden. Klaas Tol heeft vanwege te drukke werkzaamheden zijn functie als penningmeester beschikbaar gesteld. Deze functie zal nu over genomen worden door Herman Stam. Wij willen Klaas bedanken voor zijn advies en hulp aan onze stichting.

Laden transport 22-04-17  

Vanmorgen weer een mooi transport mogen doen. Alweer ons 15e, zij het een volle vrachtwagen dan wel een deel transport. Weer heel veel mooie spullen gaan op weg naar Babadag. Dankzij de hulp van Hessel Urk Pieter en Anna ten Napel Dirkje de Boer en Johan Boomsma is de klus toch nog snel geklaard. Tiemen Kramer voor het gebruik mogen maken van de heftruck. Heel veel dank. Johan goede reis en doe de groeten aan de familie

uitstel transport 13-04-17  

Het transport van zaterdag 15 april wordt uitgesteld en verplaatst naar zaterdag 22 april

Donateur worden? 18-03-17  

Spreekt onze stichting u aan en wilt u ons steunen? U kunt ons steunen door donateur en/of sponsor te worden met een vast bedrag per kwartaal/half jaarlijks of per jaar. Stuur ons een email voor verdere informatie

veilige site 21-02-17  

Onze website www.babadag.nl is nu aangemerkt als veilige site, u kant dit zien aan het veiligheidsslotje:)

overlijden Geert Snijder 18-02-17  

Zaterdagmorgen werden wij opgeschrikt door het plotseling overlijden van Geert Snijder op de jonge leeftijd van 48 jaar. Veel heeft hij voor onze stichting gedaan. Wij denken aan zijn vrouw, kinderen en verdere familie.

Benefietdiner 10-02-17  

We mogen terug kijken op een geslaagde avond. Het Benefietdiner heeft het super mooie bedrag van €1530 opgeleverd. Dankzij de actie in december van het Haventje en Havenzicht konden wij in de maand december en januari voedselpakketten uitdelen aan vele gezinnen. Een deel van het bedrag van het Benefietdiner zal worden besteed aan voedselpakketten en ander deel zal worden besteed aan het kopen van brandhout. Temperaturen zijn nog steeds ver onder het vriespunt. De rest wat ove...rblijft zal worden gereserveerd voor onze projecten aldaar.
Wij willen onze gasten bedanken die deze avond hebben doen slagen. Henk-Jan de Raat en zijn personeel voor de gastvrijheid. Evert de kok met zijn team voor het heerlijke eten. Bert Hakvoort voor zijn hulp en advies. Okke Kramer van de Albert Heijn, Peter Gnodde van Top Fish, Marga Kater van het Vershuijs, Frank Dirks van Talisman Traders, Marret Snoek van Lumme&Luppien, Bertus Brouwer van Bonesca, Sjoerd Baarsen van Rijschool Urk, Frans Lucas Brouwer van Varia Vis, de Oude Bakkerij, Ruud Verstegen van Dax Transport, Meindert Kramer van de Bolder, kapsalon Klein Knip en Inge Bruijnooge-Dekker van Adri&Zn.
Heel veel dank aan aan deze sponsoren.
Bedankt voor een mooie avond en wellicht tot een volgende keer.

overlijden van opa Babadag 27-01-17  

Vanmiddag kregen wij te horen dat de opa die wij vorig jaar zomer hebben geholpen op 86 jarige is overleden. Na ons laatste bezoek ging zijn gezondheid sterk achteruit. Wij denken aan zijn vrouw die alleen achterblijft. Wij zullen haar niet vergeten en zeker blijven helpen.

entreekaarten 04-01-17  

De entreekaarten voor het Benefietdiner zijn binnen.  Deze zijn af te halen op Kooizand 20. Het is de bedoeling dat men op de achterkant je naam zet, aan het eind van de avond gaan deze kaarten in een bus en wordt er 1 kaart uitgetrokken die het bedrag van de entreekaart hiermee terug kan winnen d.m.v een Oud Urk bon t.w.v van €35

Benefietdiner 2017  

Voor het benefietdiner dat 9 december j.l werd uitgesteld hebben wij een nieuwe datum gevonden. Dit zal zijn vrijdag 10 februari (biddag week). Wij hopen op een mooie avond...u kunt bij deze al reserveren.

Perenactie 28-12-17  

Na bijna 500 zakken peren zijn de laatsten de deur uit. We hopen dat ze hebben gesmaakt :) Heel veel dank aan Jan en z'n vrouw voor de hulp bij deze actie. Wellicht dat wij bij voldoende animo volgende week of de week daarop nog een actie met peren doen. Vooral diegene die nu peren hebben afgenomen heel veel dank!

Uitdelen kerstpakketten 25-12-16  

Ook vandaag op 1e kerstdag zijn er weer pakketten rond gebracht om ook deze mensen juist op deze dagen niet te vergeten.

Uitdelen voedselpakketten 22-12-16  

Ook vandaag weer gezinnen blij gemaakt met een mooi pakket. De kinderen vonden het geweldig. Blij met een simpel iets. Ook nu besef je weer hoe goed wij het hebben. Hulp is en blijft nodig.....

Hulp 22-12-16  

Wat doet Stichting Babadag-Roemenie:

* Wij organiseren hulptransporten naar Babadag e.o met kleding, meubels, bedden, fietsen, gereedschappen, medische spullen, speelgoed enz. en deelt dit zelf uit daar waar het nodig is

* Delen voedselpakketten uit aan de allerarmsten. Een voedselpakket bestaat uit: aardappels, meel, bloem, olie, rijst, koek en brood. Ook voor de kinderen wordt een pakket samen gesteld wat bestaat uit: fruit, drinken, wat snoepgoed en een verassingscadeau.

...

*Brengen medische spullen zoals rollators, rolstoelen, bedden, pleisters en medicijnen naar ziekenhuizen, bejaardenhuizen en psychiatrische instellingen.

* Helpen mee met het bouwen van huizen voor kansarme gezinnen en het verbouwen van scholen en kindertehuizen in Babadag e.o.

Stichting Babadag-Roemenie organiseert acties om zo financiele middelen binnen te halen voor het bekostigen van transporten en allerlei activiteiten in Babadag e.o., maar is ook afhankelijk van hulp buitenaf.....uw hulp.
Dankzij uw hulp kunnen wij en mogen wij dit mooie werk al bijna 10 jaar doen!
Hulp blijft nodig....helaas ook voor 2017!!
Uw kerst of nieuwjaarsgift is dan ook van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593.5851.19

Eindejaars uitkering Sea Frozen 20-12-16  

Heel veel dank aan directie en medewerkers van Sea Frozen voor dit super mooie gebaar.

Uitstellen Benefietdiner 06-12-16  

Door de vele activiteiten en/of trouwerijen deze maand moeten wij helaas mee delen dat het Benefietdiner a.s vrijdag niet door zal gaan. Wij vinden dit heel jammer vooral met het doel voor ogen waar wij het voor zouden doen....het maken van voedselpakketten om deze voor de kerst uit te konden delen aan arme gezinnen. Het diner zal verplaatst worden naar eind januari. Wij hopen dan voldoende aanmeldingen te hebben om er weer een succes van te kunnen maken. Mocht u interesse hebben dan kunt u zich alvast opgeven. Voor nu sorry en hopelijk tot eind januari.

Stichting in Roemenie 22-11-16  

Onze stichting Humanitaire Hulp Urk-Babadag die in Roemenië is gevestigd is nu officieel een feit. Zo kunnen wij nog betere en snellere hulp verlenen.

Benefietdiner 2016  

Wilt u lekker eten, kans maken op mooie prijzen en ook nog eens een goed doel steunen. Meldt u zich dan aan voor het benefietdiner van 9 december in het Achterhuis,

Goede doelen cafe  

Alhoewel het weer niet echt mee zat mogen we toch wel spreken van een geslaagde middag. We hebben onze stem laten horen en onze stichting gepresenteerd

Goede doelen cafe 18-11-16  

Vrijdagmiddag 18 november staan wij met een aantal vrijwilligers in de bibliotheek tijdens het Goededoelen café. Hier zullen wij vertellen over onze projecten in Babadag en aandacht vragen voor onze bouwstenen actie. Kom gezellig langs voor een bakje koffie met wat lekkers erbij.

Gezin Cosa Felice  

Het gezin van Cosa Felice uit Bacau, die wij een paar weken geleden verrast hebben met kleding, voedsel en schoolspullen, zouden wij graag voor de winter nog meer willen helpen. Een deel van het dak lekt waardoor het water langs de binnenkant van het huis naar binnen loopt. Het gevolg hiervan is dat de muren beschimmeld zijn. Geen gezonde situatie met het oog op de kleine kinderen. De ramen zijn niet goed afgesloten waardoor de wind vrij spel heeft in het huis. De kleine kachel die zij hebben ventileert niet goed meer waardoor de rook in de kamer blijft hangen. Graag zouden wij hier verandering in willen brengen. Met uw hulp zou het moeten lukken. Elke financiele bijdrage, klein of groot, is welkom om dit gezin te helpen. Een bijdrage is welkom op NL03ABNA0593585119 o.v.v gezin Bacau.

Intratuin Emmeloord  

Hopen dat het iets mooi mag opleveren

Stichting in Roemenie  

Donderdag 3 november heeft onze advocaat een afspraak bij de rechtbank, dan worden de laatste formaliteiten afgehandeld en is onze stichting Humanitaire Hulp Urk-Babadag in Roemenië een feit. Hierdoor kunnen wij nog beter en snellere hulp verlenen. Weer een mooie stap gemaakt

Controle grens Roemenie  

De vrachtwagen met onze hulpgoederen heeft bijna 4 uur vast gestaan bij de Roemeense grens. Een of ander nummer bleek niet te kloppen. Na een en weer gebeld te hebben met de douane, de chauffeur en Aura rijdt hij gelukkig weer zij het met grote vertraging.

laden transport 22-10-16  

Vanmorgen weer een mooi transport gedaan. Konden wij deze keer niet alle spullen mee geven (mede door de hoeveelheid m3 en mede door de financieen) zijn wij toch tevreden met wat wel is mee gegaan. De vrijwilligers waren minimaal deze keer maar toch is het weer gelukt in korte tijd. Onze dank gaar uit naar Tiemen die ons een opslagruimte beschikbaar stelde, daar door konden wij door gaan met het geen wat wij doen. Dank aan diegene die ons de kleding en goederen gunde om dit transport te doen slagen. Wij hopen dat wij nog lang van de opslagruimte gebruik mogen maken om dit te mogen blijven doen.

de laatste loodjes :)  

De laatste zakken kleding en spullen in de auto laden. Morgen gaan we er weer een mooi transport van maken. Heel veel dank voor de mooie spullen die zeker weer een goede bestemming krijgen. Als u ons wilt steunen dan is uw gift van harte welkom

Oproep transport  

Voor het aankomende transport van 22 oktober zijn wij nog dringend op zoek naar dekens, dekbedden en gereedschappen

Vrijwilligers gezocht  

Lijkt het je wel wat om mee te helpen met het laden van een hulptransport? Dan is dit je kans :) Voor aankomende zaterdag 22 oktober zijn wij nog een paar mensen nodig die hierbij willen helpen. Deze keer hebben wij een deeltransport (samen met andere stichtingen zorgen wij voor een volle vrachtwagen) en het laden zal daarom deze keer niet veel tijd in beslag nemen. Voor meer info kun je ons een pb sturen. Delen is fijn

Foutje op onze folder  

Op onze folder is helaas een foutje ontdekt. Bij het bankrekeningnummer staat in plaats van ABNA ABN. Wij hopen dat het u er niet van weer houdt om ons te steunen.

Overlijden Jauwk Nentjes  

Stichting Babadag Roemenië condoleert de familie Nentjes met het verlies van hun vader, schoonvader en bebe. Vele jaren heeft Jauwk samen met zijn vrouw hulp gegeven en gebracht in Roemenië. Het advies, raad en luisterend oor van Jauwk zullen wij nooit vergeten.

60 jarig huwelijksjubileum Lub & Grietje  

Stichting Babadag Roemenië feliciteert Lub en Grietje Korf met hun 60 jarige huwelijksjubileum. Al vele jaren breit Grietje (en medebewoonsters) de mooiste spreien, mutsen, wanten, sjaals en dekentjes voor onze projecten in Babadag e.o.

Sneltransport  

We zijn net gebeld dat het pakket voor Bacau morgenavond al moet worden aangeleverd. Omdat we nog niet zoveel boodschappen hebben hopen wij dat er vandaag en morgen wat gebracht zal worden. Ook schoolspullen zoals mappen schriften pennen potloden enz is dringend nodig. Voor kleding zie de maten van de kinderen in het vorige bericht

Hulp gezin Bacau  

Wij kregen vanuit een klein plaatsje in de buurt van Bacau een brief van een bezorgde moeder. Zij vroeg onze hulp voor haar kinderen. Het gezin bestaat uit vader, moeder en 6 kinderen. 18 jaar geleden hebben zij 2 kinderen verloren door brand in hun huis en 8 jaar geleden verloren zij hun 11 jarig zoontje doordat hij werd geelektrokuteerd. Voor hun een hele zware tijd. Op dit moment leven zij onder hele arme omstandigheden. Werk is er nauwelijks. De vader kan af en toe mee h...elpen bij buren. Moeder heeft de zorg voor de kinderen. Er is geen geld voor eten. De kinderen gaan naar school zonder een koek...met een lege tas. Aan ons werd gevraagd of wij konden helpen aan schoolspullen. Aan dingen die voor ons heel normaal zijn. Kleding, pampers, shampoo, maandverband enz. Omdat deze plaats niet naast de deur van Babadag ligt willen wij een pakket opsturen. Daarom de vraag wie zou ons hierin willen helpen. Hetzij met een fles shampoo, een pak maandverband, een tube tandpasta en/of wat pampers. Kortom het geven van een simpel iets. Of wie zou financieel bij willen springen om een zo groot mogelijk pakket op te kunnen sturen. Alle hulp voor dit gezin is welkom. Uw gift is van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119. Tnv gezin Bacau

aankoop grond in Babadag  

Na lang belang beraad met juristen advocaten en mensen van kadaster hebben wij een beslissing genomen . Omdat verschillende partijen claimen recht te hebben op de grond waar wij zouden bouwen en het niet duidelijk beschreven staat van wie het nu uiteindelijk eigenaar is hebben wij besloten om een stuk grond van 300m3 te kopen wat op naam van de stichting komt te staan. Wij stellen hier wel voorwaarden aan. De mensen krijgen rechten maar hebben ook verplichtingen. Dit ...wordt ook door een notaris vast gelegd. Wij krijgen dan als stichting een stuk vastgoed wat ook in de toekomst wellicht door anderen gebruikt kan worden. Wij hebben eerst laten onderzoeken wat de voor en nadelen zijn dus geen overhaaste beslissing genomen. Hierdoor loopt de bouw wel vertraging op en zijn er aan de aankoop en notaris wel kosten verbonden. Wij denken dat wij hier in een goede beslissing hebben genomen zodat niet wanneer wij een huis hebben gebouwd het volgend jaar is verwaarloosd of nog erger is verkocht. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat wij binnenkort kunnen beginnen met het bouwen van het huis. Wilt u ons helpen en steunen dan is een gift van harte welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119.

Schoolspullen 17-08-16  

Tijdens het uitdelen van de voedselpakketten kwam tijdens de gesprekken maar weer eens naar voren de noodzaak van schoolspullen voor de kinderen. De kinderen moeten zelf zorgen voor schriften, pennen, mappen enz. Geen van deze spullen is bijna geen onderwijs. Hoe ondenkbaar is dat met een nieuw school jaar voor de boeg? Deze kinderen zijn de toekomst..... vanmorgen maar een partij schriften, pennen enz. gekocht.
Misschien weer een idee om op ons dorp een actie te beginnen met het inzamelen van deze spullen om problemen voor een volgend schooljaar deze problemen te voorkomen. Ideeën of tips horen wij graag. Wellicht dat iemand zich wil aanmelden om dit op zich te willen nemen. Delen zo fijn zijn en hopen dat het tot iets moois mag leiden.

emballage actie Jumbo Odink  

Onze stichting heeft mee gedaan met de emballage actie bij Jumbo Odink in Emmeloord. Hierbij werd €60,75 gehaald. Omdat Jumbo Odink onze stichting een warm hart toedraagt hebben zij besloten om dit bedrag te verdubbelen met 50% naar €91,13. Wij willen dan ook Jumbo Odink uit Emmeloord hartelijk dank zeggen voor dit mooie gebaar.

Bedankt Regenboogschool!  

Voor alle hulp die wij hebben gekregen van de Regenboogschool hebben wij dit hun aangeboden. Wij hopen dat het een mooi plekje in de school mag krijgen.

Nieuwe locatie  

Vorige week hebben wij onze hulpgoederen van de tijdelijke locatie naar een locatie gebracht waar wij langere tijd gebruik van mogen maken. Van hier uit gaan wij weer met frisse moed verder met het inzamelen van goederen. Kleding is altijd welkom op Kooizand 20 en grotere spullen zoals bedden, matrassen, tafels, stoelen en ander klein meubilair kan contact met ons worden opgenomen.

Gift schoolvereniging Rehoboth  

Op de ledenvergadering van Schoolvereniging Rehoboth die vorige week 14 juni werd gehouden werden wij verrast met een cheque twv €1000. Wij willen hen heel hartelijk bedanken hier voor. Het bedrag zal ten goede komen aan onze projecten in Babadag. Wij zullen na de tijd dmv foto's laten zien wat wij hebben gedaan. Schoolvereniging Rehoboth heel hartelijk dank.

ANBI status  

Vandaag is Stichting Babadag Roemenië met ingang van 01-01-2016 officieel door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instellingen (ANBI)

Laatste transport ??  

Dat was het dan...de schuur is leeg en de vrachtwagen is onderweg. Na bijna 8 jaar komt er voorlopig een eind aan onze hulptransporten. Vele gezinnen, ziekenhuizen, kindertehuizen, scholen, kerken, psychiatrische instellingen hebben wij kunnen helpen. Voorlopig dus even niet meer hoe jammer wij dit ook vinden. Als de deuren van de vrachtwagen dicht gaan en het hek gaat op slot dan moet je wel even slikken en besef je "dit was het dan". We hopen dat het van korte duur mag zij...n en dat wij snel weer verder mogen gaan met dit belangrijke noodzakelijk werk. Kleding zullen wij blijven aannemen maar de grotere spullen...helaas!! Als er tips zijn voor opslag wij horen het graag.
Heel veel dank gaat uit naar onze neven Leen, Teun Hakvoort, Jacob Hakvoort en Bert Hakvoort die ons al die jaren belangeloos gesteund hebben met onderdak. Mede dankzij hun zijn wij geworden wie wij als Stichting Babadag-Roemenie nu zijn. De hulp van onze nichten AnnaHinkien Vrolijk en Marrie is niet in een zin te beschrijven. Wat zij voor ons gedaan hebben en nog steeds doen is onbetaalbaar. Heel dankbaar dat zij ons in moeilijke tijden hebben gesteund. Ook de mannen die ons steeds weer hielpen bij het laden Hessel Urk, Evert de Vries, Lub, Jacob Kramer en Paulus Visser heel veel dank voor de vele uurtjes op jullies vrije zaterdag.
Super trots op zo'n groep vrijwilligers.
Heel veel dank aan Johan Boomsma die ons ook deze keer weer geholpen heeft in een moeilijke fase. Dank aan al de mensen die ons de spullen gunde om een transport mogelijk te maken. Hoe nu verder...kleding blijft welkom alleen de grotere spullen moeten wij helaas voor nu bedanken. Voorlopig gaat alles op een laag pitje maar Stichting Babadag-Roemenie komt terug. Hopelijk dat wij snel weer onderdak mogen. Voor dit moment....dit was het dan

Opslagruimte (opnieuw) verkocht  

Gisteren kregen wij te horen dat schuur waar wij onze opslag hebben voor Roemenië is verkocht Het aannemen van grote spullen zal voorlopig stoppen totdat wij weer een andere locatie hebben. Het eerst volgende transport naar Babadag zal halverwege mei zijn. Tot die tijd zoeken wij een tijdelijke opslag. Wie zou ons hier in kunnen helpen!!!! Ook financiële hulp is van harte welkom omdat wij zo snel alweer een nood gedwongen transport moeten doen. Uw gift is welkom op rekeningnummer NL03ABNA0593585119

Goede Doelen Actie  

Goede doelen actie!

De stemmen zijn geteld, hieruit zijn 4 instanties gekomen welke de komende drie maanden op het flessenautomaat zullen verschijnen. Bij het inleveren van uw flessen en kratten heeft u de keuze om het emballage bedrag te doneren aan één van de volgende instanties:

STICHTING BABADAG ROEMENIË...
Een stichting welke materiële en financiële hulp biedt aan het dorpje Babadag in Roemenië.

BOUWEN AAN TANZANIA
Een project waarbij achttien deelnemers in juli 2016 hulp gaan bieden aan de lokale bevolking.

STICHTING PRESENT NOORDOOSTPOLDER
Stichting present ondersteunt mensen wie zich graag inzetten voor de samenleving.

TERRA NOVA
Lokale Twirlvereniging.

Na drie maanden zal er een totaalbedrag verzameld zijn voor elke instantie, elk van deze bedragen zal met 5% opgehoogd worden door Jumbo Odink. Wilt u graag een andere instantie aandragen zodat deze in de toekomst op het flessenautomaat verschijnt, houdt dan onze Facebook pagina in de gaten.

Babadag februari '16  

 Begin februari hebben wij een bezoek gebracht aan Babadag waar het daar heel koud was.
De temperaturen lagen ver onder het vriespunt en daalde tot -18C.
Door onze nauwere contact met dominee, dokter en hulpverlener zijn wij in contact gekomen met gezinnen die onder nog moeilijkere omstandigheden leefden dan wat wij al hadden gezien.
Wij bezochten een bejaard echtpaar waarvan de man slecht ter been was en leed aan epileptische aanvallen.
Zij woonden in een kleine kamer op de 2e verdieping van een appartement. Een lift was niet aanwezig zodat deze mensen soms dagen niet de deur uit konden en afhankelijk waren van anderen. Deze mensen vereenzamen als er geen hulp komt.
De voorzieningen in hun kamer waren ronduit slecht. Warm water om te douchen moest verwarmd worden in een pannetje. De kachel had geen goede afvoer waardoor de rook deels terug kwam in de kamer.
Het zou mooi wezen als deze mensen een huisje op de begane grond kon krijgen.
Een ander gezin dat wij bezochten leefde met hun 2 kleine kinderen in een huis waarvan het achterste gedeelte was ingestort.
Met behulp van planken en zeil werd geprobeerd de kou buiten te houden.
Het gedeelte waar zij woonden is geen veilige plek, het plafond staat bol en stukjes vielen naar beneden.
Wat te denken als de kinderen slapen en er iets gebeurd....hier moet iets aan gedaan worden!!
Bij bezoek aan het schooltje viel ons de warmte op, hoe anders was dat de voorgaande jaren. De kinderen zaten er nu warm bij.
Ook de dankbaarheid van de gezinnen die met de feestdagen een voedselpakket kregen blijft ons bij.
Zoveel dankbaarheid voor iets wat voor ons heel normaals is.
Wij zijn begonnen met de aanvraag voor een association (stichting) in Roemenië. Hiervoor hebben wij een advocaat in de armen genomen. Hij heeft de aanvraag voor ons ingediend bij de rechtbank. Mede hierdoor kunnen wij hopelijk nog meer hulp bieden.
We willen ons meer toe gaan leggen op de hulp van oudere en bejaarde mensen. Zij leven meestal eenzaam en moeten leven van een heel klein pensioen van €80 tot €100 per maand. Hun huisjes hebben achterstallig onderhoud, geen stromend water. Ook zij verdienen de laatste jaren van hun leven een betere omstandigheid. Hier willen wij ons hard voor maken.

vervolg op voedselpakketten actie  

Tijdens het uitdelen van de voedselpakketten in de laatste weken van 2015,zijn we met hulp van dominee Musat in contact gekomen met een aantal bejaarde mensen. Deze mensen leven onder hele moeilijke omstandigheden. Sommigen van hen wonen op de 3e of 4e verdieping van een appartement zonder voorzieningen en zonder lift. Hier door komen velen, omdat ze slecht ter been zijn, niet of nauwelijks meer buiten. Aangezien er geen thuiszorg of iets dergelijks is vereenzamen deze mensen....
Met een pensioen van 70 euro in de maand kunnen deze mensen niets of weinig doen/kopen.
De dankbaarheid van deze mensen was heel groot en konden het dan ook niet begrijpen dat zij dit kregen. Zij waren al blij met 1 !!!! pak rijst, omdat zij dan voor een paar dagen eten hadden. Graag willen wij meer voor deze mensen betekenen. We willen dan ook financieel iets opzetten zodat wij hun kunnen helpen. Voor nu maar ook voor de toekomst. Het delen van dit bericht zou een begin kunnen zijn....Helpt u mee......

laatste transport 2015  

Morgen weer een mooi transport voor de boeg.Lies Boll van Boll Transport zal deze keer voor ons rijden. Zo komen de spullen mooi voor kerst aan in Babadag.

Opbrengst dineren Achterhuis 20-11-15  

Het benefietdiner in het Achterhuis was een groot succes. De gasten. totaal 65 personen, genoten van de tomaten en groente soep goed gevuld met stokbrood en kruidenboter. De hollandse garnalen, gerookte zalm en paling, gepelde gamba`s, scholrol, carpaccio van ossenhaas, ossenworst, meloen met een lekkere ham, balletjes gehakt, kippendijen en ossenhaaspuntjes in pittige saus, friet en sla, stokbrood, room- en kruidenboter, tampenade, ajoli. Ook de duo chocolade mousse viel goe...d in de smaak. De verloting met super mooie prijzen met als klapper 2 Tablets was super.
De opbrengst van deze avond was 2039 euro, een bedrag wat we nooit hadden verwacht. Met dit bedrag kunnen wij nog meer voedselpakketten maken dan de 60 van vorig jaar.
Wij willen de gasten bedanken die deze avond tot een groot succes hebben gemaakt. Heel veel dank! Dank aan Henk Jan de Raat voor zijn advies. De kok Evert Romkes met z'n team voor het heerlijke eten.
Ook willen wij bedanken CameraNu, Frans Lucas Brouwer van Varia Vis, Henk van Veen van Dayseaday, Inge Bruijnooge van Adri en Zoon uit Yerseke, Teun Kapitein van Adija, Sjoukje Romkes van juwelier Kaptijn, Babette Jongman van Klif18, Anke Snoek van Your dreamgifts, Tiemen Kramer en Okke Kramer van Albert Heijn.
Heel veel dank en graag tot volgend jaar smile-emoticon smile-emoticon

entreekaarten voor het benefietdiner  

De entreekaarten voor het benefietdiner zijn binnen en kunnen opgehaald worden op Kooizand 20.

Nieuwe locatie op Urk  

GOED NIEUWS

Verhuur van de unit in Emmeloord  

Gisteren kregen wij te horen dat de unit waar wij onze opslag hebben voor Babadag wordt verhuurd en wij er dus uit moeten.
Hoe nu verder...... De unit staat vol met spullen! Omdat wij geen andere locatie hebben moeten wij hier een kant mee op. Weg doen of de mogelijkheid bekijken of er een (deel) transport kan plaats vinden. Omdat er net voor de vakantie al een transport is gedaan hebben wij financieel weinig mogelijkheden. We hopen dat er bedrijven zijn die ons hier in wille...n helpen en dit transport mogelijk willen maken. En wat daar na..... wij zullen voorlopig stoppen met het aan nemen van spullen, hoe jammer wij dit ook vinden. Wij hebben in al die jaren iets moois opgebouwd zowel in Babadag als ook hier op Urk. We hopen dat wij onze hulp, wat heel hard nodig is, op een later tijdstip mogen voort zetten.

Sponsorkliks  

Diverse kortingen, goed voor u en goed voor Stichting Babadag-Roemenie.
Bij elke aankoop of reservering ontvangt Stichting Babadag-Roemenie een geldbedrag terwijl u niets extra's betaalt.
Winkel via onze site www.babadag.nl en klik op Sponsorkliks.

Rommelmarkt Bakkeveen  

Ook wij zijn present op de rommelmarkt in Bakkeveen

Inomloop Emmeloord  

Op zoek naar een leuk kado voor een betaalbare prijs? Kijk bij kraam 58 bij Inomloop in Emmeloord.

1e transport vanuit Emmeloord  

Zaterdag 20-06-15 hadden wij ons 1e transport vanaf onze nieuwe locatie van uit Emmeloord

Opbrengst sponsorloop Regenboogschool  

Onderstaand is verstuurd naar de ouders/verzorgers van de kinderen;

Beste ouders/verzorgers

De sponsorloop heeft het fantastische bedrag van 4500 euro opgebracht!

Hiervoor willen we alle gulle gevers van harte bedanken!

Met de toevoeging van het zendingsgeld wat is opgespaard de laatste tijd en de opbrengst van de Kerst collecte komen we op een totaalbedrag van 6000 euro. Dit betekent dat we nu meer kunnen doen dan alleen een kopieerapparaat. Dit zal gebeuren in overleg met de school in Babadag. Na de vakantie hopen wij u te kunnen vertellen hoe het geld wordt besteed.

Sponsorloop Regenboogschool  

En zo komt er na de sponsorloop een eind aan de 2 jaar dat bassisschool de Regenboogschool ons heeft geholpen.... In 2 jaar hebben ze heel veel gedaan, een actie opgezet om schoolspullen in te zamelen. Honderden schriften, mappen, potloden, stiften, etuis enz. zijn ingezameld en zijn uitgedeeld aan de kinderen in Babadag. De presentatie die wij mochten geven aan alle leerlingen. Mee geholpen met onkosten voor een transport. Het geld wat de kinderen hebben ingezameld voor de a...anschaf van een wasmachine en koelkast voor de kraamafdeling van het kinderziekenhuis. De schoolspullen, tafels, stoelen, kasten en gymspullen die mee zijn gegaan met het transport. De kerstcollecte en dan nog de sponsorloop. Een gigantisch bedrag voor het schooltje in Babadag.... Van onze kant heel veel dank aan de schoolleiding en aan alle kinderen die zich hier voor hebben ingezet. Toch een speciale dank aan Tjeerd Leistra die onze stichting heeft voor gedragen en zich met zijn collega's hiervoor heeft ingezet. Mede dankzij jullie hulp hebben wij dingen kunnen realiseren die anders niet hadden gekund. Heel heel veel dank voor alles.....we zullen het gaan missen!! Wellicht dat een andere school dit mooie project wil overnemen, want ook de kinderen in Babadag hebben recht op goed onderwijs. Deze kinderen zijn kinderen voor de toekomst.....

Opbrengst Urkerdag  

Met de verkoop van zalm en frikandellen is het bedrag opgehaald van €775.=

Weer een stapje dichterbij het transport

Urkerdag  

Met Urkerdag staan wij met een aantal vrijwilligers met een verkoop kraam

Babadag winkel  

Binnenkort gaan wij van start met het verkoop van 2e handsspullen. Dit om te kunnen voorzien in kosten van het transport. De meeste spullen die wij krijgen gaan gewoon naar Roemenie, andere en overige spullen/kleding willen wij ten gelde maken.

De vergunning van de gemeente Emmeloord is inmiddels binnen en de meeste spullen staan al uitgestald.

Voorlopig zullen wij 1x per maand open zijn en mocht het aanslaan zullen wij meerdere dagen per maand open zijn.

Wij hebben er zin :)

Dr. Mustafa  

Vanmorgen telefonisch contact gehad met Dr. Mustafa...de situatie van de kinderafdeling staat er niet goed voor. Door gebrek aan goed opgeleide dokters en door gebrek aan geld worden er vanaf 16 februari geen kinderen meer opgenomen en wil men zelfs binnenkort de hele afdeling sluiten. Dit is voor velen een heel groot drama. Men zal dan uit moeten wijken naar de grotere steden met alle gevolgen van dien. Elke kilometer die men verder moet rijden kan leiden tot grote gevolgen....
De kraamafdeling blijft (voorlopig) nog in werking. Ook hier zijn veel tekorten.
Pampers, luierdoekjes, hydrofile luiers, badcapes, waspoeder zijn zeer nodig.
Het grootste probleem is het geld voor goede medicatie. Medicijnen die zeer noodzakelijk zijn voor deze kinderen en baby's.
Graag willen wij Dr. Mustafa, die zich met hart en ziel inzet voor ''zijn'' afdeling, en zijn team hierin helpen.
Elk bedrag groot of klein is van harte welkom!
Een donatie hiervoor kan gestort worden op rekeningnummer NL08ABNA0401073785 tnv Dr, Mustafa.
Alvast bedankt!

Sectie Pediatrie Spital Judetean Tulcea

Toate mamicile din Tulcea si imprejurimi sunt intrigate de inchiderea sectiei de pediatrie din Spitalul Judetean Tulcea. Unde se vor duce parintii cu copii lor in cazuri urgente? Un drum mai lung poate fi fatal in unele cazuri. Trebuie luate masuri in acest sens.

Poate problema noastra va fi auzita si rezolvata. Va invit sa semnati petitia pentru copii nostri.

Va multumesc!

Stoofperen  

Van de week krijgen wij weer de overheerlijke stoofperen binnen. Een zak van 2.5 kg met mooie grote stoofperen voor €2.50. U kunt nu alvast voorbestellen...

Inzamelactie  

Een nieuw jaar een nieuwe actie!!
Voor de kinderen op het schooltje willen wij pakketjes maken met tandenborstels, tandpasta en zeep.

Decemberbussen 2014  

De december bussen staan weer her en der door het dorp verspreid.....

Jacob Otter heeft geretweet
Het Haventje van Urk @tHaventje
Ook dit jaar doen we in de maand december een inzamelingsactie voor @StBabadag om het kinderziekenhuis daar te helpen

Urkerdwarspad  

De schuur is leeg. Het hek zit dicht. Samen met Hessel van Urk de schuur leeg gehaald en de overige spullen naar onze nieuwe locatie in Emmeloord gebracht. Zo wordt het hoofdstuk Urkerdwarspad afgesloten. De plek waar onze eerste transporten zijn begonnen. Ondanks de soms beperkte middelen hebben wij daar een mooie tijd gehad. Onze dank gaat dan ook uit naar onze neven. Zij hebben ons deze kans gegeven. Mede door hun zijn wij geworden wat wij nu zijn. Stichting Babadag-Roemenië........

aankomst transport  

Na een lange voorspoedige reis is de vrachtwagen vanmorgen vroeg aan gekomen in Babadag. Een flinke ploeg stond klaar om mee te helpen in de wetenschap dat zij ook iets krijgen. Blij en dankbaar dat alles ook deze keer weer goed is verlopen.

Nieuwe locatie in Emmeloord  

Vanmiddag de sleutel gehad van de unit voor onze opslag. Een schitterende locatie waar we heel blij mee zijn. Grotere spullen moeten nog even wachten maar kleding is weer volop welkom. Zo krijgt het jaar toch een happy end!!

Laatste transport van 2014  

Zo het transport is gedaan.....het laatste van dit jaar. Dankzij Hessel van Urk, Paulus Visser, Evert de Vries, Jonathan Bakker en Lub Kramer is er weer een vracht richting Babadag.

Laatste transport vanaf het Urkerdwarspad  

Zaterdag 6 december hebben wij het laatste transport vanaf het Urkerdwarspad!!
Uw gift voor dit transport is van harte welkom.

Urkerland 24-11-2014  

En als het dan in de krant staat realiseer je dat het echt zomaar het laatste transport kan zijn. Zo iets moois wat wij in de afgelopen jaren hebben opgezet kan zomaar afgelopen zijn. Iets waar we niet aan willen denken. We hopen dat we met hulp door kunnen gaan met dit mooie maar vooral noodzakelijke werk. "Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen"

Verhuur van de Roemenieschuur  

Ja en dan komt het bericht waar we de hele tijd al bang voor waren.
De schuur is verhuurd en we moeten er uit!!
Half december moet de schuur leeg zijn en moeten er alle spullen er uit zijn.
Het mooiste zou dan zijn dat wij half december een transport kunnen doen en dat de spullen dan allemaal weg zijn. Ook hebben wij het nodige afval en spullen die wij door de loop van de jaren hebben gekregen die niet geschikt waren voor het transport. Hier zal een grote afvalcontainer voor ...nodig zijn.
Als het lukt om een transport te doen kunnen wij tot half december nog wel grote spullen aan nemen, daarna helaas jammer genoeg niet meer. Kleding blijft sowieso welkom.
Bij deze doen wij NOOD OPROEP, zijn er bedrijven/instellingen/pariculieren die ons willen helpen om dit transport te kunnen doen. Zijn er bedrijven die een afvalcontainer voor ons willen financieren. Zijn er mensen die mee willen helpen met het schoonmaken van de schuur. Er komt nu in een korte tijd nu zoveel op ons af....HELPEN HELPT!!

SponsorKliks  

Vanaf nu is het voor iedereen die Babadag een warm hart toedraagt mogelijk om Babadag GRATIS te sponsoren.
Ga de volgende keer dat u iets online wilt kopen eerst naar http://www.babadag.nl 

HorecaFair 2014  

Staan wij van 3 t/m 5 november op de HorecaFair in Emmeloord

(s)teun actie  

Binnenkort willen wij weer beginnen met de (s)teun actie.

De opbrengst is bedoeld om een begin te krijgen voor het volgende transport dat in maart/april zal plaats vinden.

Dineren voor voedselpakketten  

Het dineren voor voedselpakketten heeft €1500.00 op gebracht.

Alle vrijwilligers en gasten hartelijk dank voor dit super bedrag!

Basisschool ''de Regenboog"  

De leerlingen van basisschool de Regenboog hebben voor de kraamafdeling van het kinderziekenhuis in Tulcea een bedrag bij elkaar gespaard.

Hiervan hebben zij voor de kraamafdeling een wasmachine en koelkast gekocht.

vertrek/aankomst Transport 10-05-14  

Nieuws van SHOE  

Naar aanleiding van de onstane situatie binnen SHOE (Stichting Hulptransport Oost Europa) hebben wij na goed overleg besloten om ons transport via Johan Boomsma te laten verlopen en niet door SHOE.

Te zijner tijd zal meer informatie hier over worden vermeld.

 

Transport 2014  

Het transport van 2014 staat gepland op 10 mei.

Ook dit zal verzorgd worden door Stichting Hulptransport Oost Europa.

Mocht u nog spullen hebben, wij nemen ze graag aan!!

Presentatie op de Regenboogschool 02-07-14  

Adina is door basisschool de Regenboogschool uitgenodigd om in 2 dagen voor alle klassen een presentatie te geven over onze doelen in Babadag, Roemenie.

Aan de hand van fotomateriaal heeft zij een zo duidelijk beeld proberen te geven.

Basisschool de Regenboogschool heeft ons geholpen met het opzetten van een actie om lesmateriaal in te zamelen voor de basisschool in Babadag.

het uitladen van de vrachtwagen 17-10-13  

Donderdags (17/10) stond er 's morgens vroeg al een flinke ploeg klaar om mee te helpen met het uitladen van de vrachtwagen met de wetenschap dat zij ook iets zouden krijgen.

Het spreekwoord ''vele handen maken licht werk'' ging hier duidelijk op want om 9 uur was de vrachtwagen al zo goed als leeg.

Van de pallet appelmoes die wij hadden gekregen werd een gedeelte uit gedeeld aan de mensen die mee hadden geholpen de rest, het grootste gedeelte, ging naar het bejaarden tehuis.

Relu, onze chauffeur ter plaatse, reed af en aan. De spullen waren zo gemerkt en op geschreven dat het verdelen hiervan sneller verliep dan voorgaande jaren.

Veel medische spullen gingen dit jaar, in overleg met dr. Laurentiu, naar het bejaardentehuis.

De spullen voor de kraamafdeling zoals kraampaketten, luiers, pampers badjes, ledikantjes en babykleding gingen naar het ziekenhuis in Tulcea. Deze afdeling zal 1 van onze volgende projecten worden volgend jaar.

Een van onze doelen dit jaar was de bassisschool in Babadag. Met dank aan bassisschool de Regenboog die voor ons een actie op touw had gezet stroomden de pennen, potloden, mappen, schriften en andere schoolspullen binnen. Hiervoor ook dank aan de Vakantie Bijbel School en de Frits Bode school.

Met het geven van (voor ons een simpel) een schrift hebben ook de kinderen uit armere families de kans op onderwijs. Kinderen moeten meestal zelf zorg dragen voor het aanschaffen van schoolspullen. Deze actie is dus zekers iets waardevol omdat de kinderen van nu de toekomst zijn voor later!!

Heel veel zakken kleding zijn uit gedeeld onder de lokale bevolking alsook bedden en matrassen.

Fietsen zijn met gejuich ontvangen. Veel mensen moeten stukken lopen naar hun werk net buiten het dorp. Hopelijk dat wij volgend jaar meer fietsen richting Babadag kunnen brengen.

vertrek/aankomst Transport 12-10-13  

Nadat wij zaterdag 12 oktober de vrachtwagen hadden geladen is deze maandag 14 oktober 's morgens vroeg vanuit Nederland vertrokken. In Hongarije hadden zij een stop om ook een gedeelte uit te laden. De volgende stop was Tirgu Mures in Roemenie om vandaar uit door te rijden naar de eindbestemming BABADAG.

Woensdag 16 oktober zijn Piet en Jan veilig aan gekomen. Bij onze (schoon)ouders zijn ze hartelijk ontvangen en hebben daar gegeten, gedoucht en geslapen.

Donderdag zal de ploeg klaar staan om de vracht uit te laden!

ABN AMRO/machtiging  

Vanmorgen gebeld door ABN AMRO over de machtiging op onze site.

Deze gaat niet werken omdat een stichting minimaal 2 jaar moet zijn in geschreven bij de Kamer van Koophandel om in aanmerking te kunnen komen voor een incasso contract.

Voor ons als stichting is dat erg jammer omdat wij zo veel geld mis lopen van onze donateurs.

Hopelijk willen die gene die een machtiging hebben ingevuld dit zelf regelen en ons willen blijven steunen.

Transport Babadag oktober 2013  

Contact gehad met Stichting Hulp Transport Oost Europa. Zij komen zaterdag 12 oktober laden voor het transport naar Babadag.

Wie wil/kan ons zaterdag hiermee helpen?

02-09-2013  

Omdat ons transport in maart had plaats gevonden en de meeste spullen al waren verdeeld hadden we deze keer meer tijd met het bezoeken van onze projrcten, zoals het ziekenhuis van Tulcea, het klooster/kerk Codru, het schooltje van Babadag, het huis van Solomon als ook de vele gezinnen die wij nu al jaren helpen.

In het ziekenhuis kregen wij een rondleiding van Dr. Mustafa. Zo zagen wij de matrassen en de tillift die wij van Talma Haven hebben gekregen. Deze worden goed gebruikt en de mensen zijn daar dan ook heel blij mee.Ook de kraamafdeling hebben wij bezocht. 25 babytjes in roestige bedjes met veel te grote matrassen. Heel veel spullen ontbreken hier. Wij willen proberen om ook hier weer te helpen. Dekentjes en pampers die wij nog hadden van het transport hebben wij hier achter gelaten.

Omdat ook de kinderen in Babadag vakantie hadden konden wij de school niet zelf bezoeken. Door eerdere gesprekken wisten wij dat hulp ook hier echt nodig is.Dankzij de steun van de Regenboogschool die voor ons een actie had opgezet kregen wij hhel veel spullen. Schriften, mappen, stiften, potloden, gum, tassen enz. Ook van de Regenboogschool zelf kregen wij hele mooie spullen tafels, stoelen, kasten, gymmatten, ballen, hoepels echt te veel om op te noemen. Dit gaat binnenkort op transport naar Babadag.

Net buiten babadag wordt op dit moment een kerk/klooster gebouwd. Gebouwd door jonge mannen die werkloos, dakloos en/of verstoten zijn. In een bij gebouw bij de kerk krijgen zij onderdak, eten en drinken. Zij zijn echter wel afhankelijk van wat de mensen bij de kerk brengen en leven dan ook heel simpel en eenvoudig. De kerk die met mensen handen (dus niet met machines) wordt gebouwd staat, maar is nog lang niet af en zal zeker nog jaren duren. Van het kleine beetje geld dat binnenkomt, geld dat zij krijgen van de mensen die komen en zelf heel weinig hebben, kan men niet veel doen. Tijdens onze vakantie in Babadag hebben wij zondags daar de diensten bij gewoond en met de dominee gesproken. Hij vertelde over de problemen die er zijn maar ook over het verdriet dat de kerk zo langzaam vordert. Vorig jaar hebben wij hen kunnen helpen met materiele spullen zoals tafels, stoelen, bedden en dekens. Graag zouden wij hun ook financieel willen helpen. Helpen met de verdere bouw van deze kerk zodat zij ook in de toekomst het Woord door kunnen vertellen.

Voor veel gezinnen hebben wij weer pakketten klaar gemaakt met etenswaren. Ook hebben wij karren met hout gekocht voor bejaarden en gezinnen met kleine kinderen, zeer nodig voor de lange en strenge winter.

Onze vakantie was eigenlijk te kort, we wilden nog zoveel doen. Met de hulp van vele urkers maar ook van mensen buiten ons dorp krijgen wij heel veel mooie spullen (kleding, bedden, matrassen etc.) hopen wij in oktober weer een transport naar Babadag te doen laten gaan.

 

''NIEMAND KAN IEDEREEN HELPEN, MAAR IEDEREEN KAN IEMAND HELPEN''

Website/Stichting Juli 2013  

Door de problemen die wij hadden met onze vorige site, waardoor wij een paar maanden niets op onze site konden zetten, waren wij op zoek naar iets anders.

Sjoerd de Boer van SeaVsat bood zijn hulp aan en schakelde internetbureau Skrepr voor ons in Zij hebben onze oude site helemaal vernieuwt en in een nieuw jasje gestoken. Ook hen willen wij bedanken voor het vele werk wat zij hebben gedaan. Wij zullen proberen om zo snel mogelijk alle informatie en foto's van vorige acties er op te zetten.

23 juni hebben wij onze handtekeningen, onder toeziend oog van notaris Steenhuis, gezet op de akte van onze stichting. Stichting Babadag-Roemenie.

Notaris Steenhuis willen wij bedanken voor de financiele tegemoet koming. In 2006 zijn wij heel klein begonnen en kochten wij de spullen in Roemenie. Nu zijn wij gegroeid naar 2 hulptransporten per jaar. Ook bij het tot stand komen van de Stichting hebben wij heel veel hulp, raad en steun gekregen van Sjoerd de Boer.

Wij willem hem dan ook namens het Babadag team heel veel dank zeggen.

31-10-2012  

Begint bij ons de temperaturen al snel te dalen, in Babadag zijn de temperaturen nog steeds aangenaam. Zoekt men bij ons de mutsen en wanten op, daar loopt men nog op een hemdje of topje. 22 oktober werden de broer van Adina en zijn vrouw verblijd met de geboorte van een mooie dochter met de naam Alexandra. Een bevalling gebeurt daar altijd in het ziekenhuis en moet men meestal een week in het ziekenhuis verblijven. Kraamhulp kent men daar niet. De directeur vroeg aan Adina haar moeder en broer of wij hun volgend jaar konden helpen. In dit ziekenhuis is dringend hulp nodig in de vorm van: 1 pers. matrassen, lakens/dekens, wasmiddelen en materialen voor de kraamafdeling. Op de kraamafdeling maakt men nu gebruik van colaflesjes met daarop een speen bevestigd. Dit is alles behalve ideaal.

30-09-2012  

Nadat wij eind augustus weer terug moesten naar Nederland waren de aanvragen voor het veranderen van het sanitaire in het bejaardenhuis nog niet binnen. Dat was best frustrerend, ga je hier naar 1 persoon in Roemenie gaat het over meerdere schijven. Daar zal meneer A met meneer B overleggen die het tegen meneer C zal zeggen die het eerst weer met meneer D moet bespreken. Vanuit Nederland houden wij dit goed in de gaten en blijven wij druk houden omdat wij vinden dat het hoognodig gerenoveerd moet worden. Met de verbouw van het huis van Solomon gaat het goed. Het dak zit erop, de deuren en kozijnen zijn geplaatst. Een nieuwe oven is gemaakt. Binnenkort beginnen zij met de afwerking en het stucen van de buitenmuren. Toen wij in Roemenie waren en vaak aanwezig waren werkte men goed door, nu horen we wel dat ze iets langzamer werken en een beetje rustig aan doen. Via onze contactpersonen voeren wij vanuit Nederland de druk weer op. Foto's tot nu toe zijn te zien in het menu; ''projecten Babadag''.

31-08-2012  

Na een tijd afwezigheid eindelijk weer eens tijd gevonden om een stukje te schrijven.

Afgelopen tijd hebben wij best een drukke tijd gehad, het inzamelen van spullen voor ons transport, het organiseren van een bazar en ook nog een bingo. Hiervoor bedanken wij de volgende personen: Anna ten Napel, Hinkien Vrolijk, Marretje van Duivenvoorde, Cootje de Boer, Aafke en Herman Stam, moeder Leistra, Bettie Romkes, Jolanda Tol, Tjeerd Leistra, Jannie Sieperda, Margreet Post, Anna Romkes, Jan van Fruiterij ''het Keetje'', bestuur Vogelvrienden, het Urkerland, Tjeerd de Boer, familie vrienden en bekenden. Gelukkig is alles weer achter de rug en kunnen wij weer met frisse moed er tegen aan.

Adina en de kinderen waren 2 weken voor mij uitgereisd en had al samen met de dokter een lijst gemaakt van wie er de meeste hulp nodig gehad. Ons transport verliep daardoor soepeler dan vorig jaar. Aldoende leert men. Wat mij zelf op viel toen ik arriveerde is dat ik geen verbetering zag, voorgaande jaren was er altijd wel wat wat vooruit was gegaan. Ja de weg Boekarest-Constanta was vernieuwd en heel mooi geworden, maar in de dorpen was er niets veranderd. De weg Babadag-Tulcea is een drama. Men zou daar ook eens wat moeten doen maar ja de dorpen zijn als laatste aan de beurt en duurt dus nog jaren voordat er iets gebeurt. Van de temperaturen van 40+ waren in het begin dat ik kwam niets te merken, hevige regenbuien en 's avonds best wel kil. Gedurende de week stegen de temperaturen naar gemiddeld 35 gr. Een stichting die zich bezig houdt met kinderen met hiv  benaderde ons of wij iets voor hun konden betekenen en zijn met hun een soort samenwerkingsoverheenkomst aan gegaan. Van ons kregen zij kleding, dekens, wagens en bedden. In de toekomst gaan wij meer samenwerken en voorzien zij ons van tips, raad en advies. Ook onze site wordt op hun site vermeld. Dankzij het bedrijf van Sjoerd de Boer konden wij een groter project realiseren en dat komt te staan in het hoofdmenu bij ''Projecten in Babadag''.

Het bejaardenhuis hebben wij geholpen met meubels die hier uit Talma Haven komen. Ook heel veel medische spullen afkomstig uit de apotheek en het Dr. Jansenziekenhuis uit Emmeloord zijn hier naar toe gegaan. De aanvraag voor het veranderen van het sanitaire gedeelte loopt nog maar krijgt zeker een vervolg. Heel veel kleding, bedden, matrassen en etenswaren ging ook naar het bejaardenhuis. Ook het klooster net buiten Babadag hebben wij van veel spullen kunnen voorzien.
Meer dan 100 zakken kleding zijn uitgedeelt onder de lokale bevolking.

De huidige situatie in Babadag e.o  zal de komende jaren denk ik niet zo snel verbeteren. De komst van de euro zal niet veel goeds doen.

29-02-2012  

Op sommige plaatsen is de temperatuur opgelopen tot boven de -40°. Huizen zijn niet meer te bereiken en hulp is in geroepen van het leger. Veel mensen zijn door hun hout voorraad heen en zijn begonnen om hun meubels (als ze die al hebben) op te stoken. Heel triest. Een man die al 7 dagen dood in zijn huis ligt maar waar men door de hevige sneeuwval/storm niet bij kan komen.

31-01-2012  

Na een tijd van rust starten wij weer met het maandelijks verslag van het wel en wee van Babadag.
Net als in Nederland was het weer in Babadag anders dan normaal. Lag er in november/december al heel veel sneeuw, nu was het wel koud maar de winter wou niet doorzetten. Half januari is de winter daar echt begonnen en liep de temperatuur snel op naar boven de -20°. Complete dorpen werden afgesloten van de buitenwereld. Aangezien de mensen daar houtkachels hebben en men het hout tegenwoordig moet kopen (geen geld hiervoor) branden vele kachels niet. De huizen zijn niet zo goed geisoleerd als hier, dus u kunt begrijpen dat veel mensen het heel erg moeilijk hebben.

31-08-2011  

Aangekomen zijnde in Roemenie was het weer wat gelijk opviel, ook 's avonds nog lekker warm. Dit was wel wat anders dan in Nederland waar men 's avonds wel eens dacht zal ik de kachel aanzetten.

Na een rit van 3.5 uur kwam ik aan in Babadag, waar gelijk de gaten in de weg mij opvielen, een gat van een meter breed is al heel normaal. Het lijkt er ook niet op dat hier voorlopig wat aan gedaan wordt. Het transport waar wij hard aan gewerkt hadden was goed aan gekomen en goed geregeld. Bedankt Bart en Cor. De mensen konden niet begrijpen dat dit voor hun werd gedaan.
Adina had samen met haar familie en de plaatselijke dokter, Dr. Laurentius al een lijst met namen samen gesteld van welke gezinnen prioriteit hadden. Hierdoor konden wij al snel beginnen met uit delen. Een teleurstelling voor ons was dat het ziekenhuis dicht was, geen geld. De spullen die wij hiervoor hadden zijn verdeeld onder de psychiatrie in Babadag en het ziekenhuis in Tulcea. In de toekomst wil men van het ziekenhuis een bejaardenhuis maken, wat echt nodig is. Opvang voor oudere mensen. Zij kunnen rekenen op onze hulp.

Door het transport zijn wij in aanraking gekomen met echt de allerarmsten en dan wordt je wel met beide benen op de grond gezet. Wij beseffen ons niet hoe goed of wij het hebben als men dit heeft gezien. Een vrouw met 3 kinderen in een 'huis' met alleen 4 muren, geen kamers,geen douche, geen wc. Een oude vrouw die niet meer kan lopen en dagenlang op bed ligt. Een vloer van aarde!! Deze vrouw kan niet naar de wc waardoor zij haar behoeften laat lopen. Gelukkig hebben wij grote pampers mee kunnen nemen en het voor deze vrouw iets dragelijker kunnen maken. Wij zijn bij een familie geweest van wie de schoonzoon een tumor blijkt te hebben. Om hem te kunnen helpen en te laten behandelen hebben zij bijna alles moeten verkopen. Bij een nog jongeman geweest, die niet meer tehelpen is. Hij met zijn vrouw en kinderen leven in huis wat op instorten staat. Zijn vrouw moet alle dagen werken en wordt uitbetaald met; een liter melk, een zak aardappels een tros druiven. Gebeurtenissen die je even stil zet.

Voor al deze mensen hebben wij paketten met etenswaren gemaakt. Olie, meel, bloem, macaroni, azijn, wasmidelen. Voor de kinderen zakjes met wat lekkers, speelgoed, knuffels, puzzels. Echt teveel om op te noemen.

Wij zijn dan ook heel dankbaar dat wij mede door dit transport deze mensen hebben kunnen helpen. Voor ons is het duidelijk dat wij ook volgend jaar weer een transport willen gaan organiseren. Hopende dat u ons ook hierin wilt helpen. De foto's van het transport staan bij Acties - Transport Babadag.

31-07-2012  

Eindelijk na een drukke tijd weer een stukje. Het regelen en inzamelen voor transport naar Roemenie neemt heel veel tijd in beslag, meer dan ik vooraf had gedacht. Heb hierdoor veel respect en waardering gekregen voor al deze mensen die dit elk jaar weer doen. Ons transport zal zeker een succes worden als men kijkt wat wij allemaal hebben gekregen, van tafels, stoelen, banken, bedden, matrassen, kleding, speelgoed echt teveel om op te noemen.

Het is de bedoeling dat we 15 augustus beginnen met het laden van de vrachtwagen. Bij deze willen wij Bart Siersema van Stichting hulp aan Roemenie uit Purmerend heel veel dank zeggen voor zijn hulp die hij ons gegeven heeft. Bart heeft voor ons de contacten gelegd en het vervoer geregeld.

Helaas kunnen wij geen spullen meer aan nemen omdat wij denken dat de vrachtwagen meer dan vol is :) 
Kleding nemen wij nog wel aan omdat dit goed is voor het vullen van de gaten. In Roemenie zelf is het heel erg warm, temperaturen van 35 °C en meer.

30-04-2011  

Adina heeft samen met de kinderen het Paasfeest in Roemenie gevierd. Op het moment dat wij genoten van een heerlijk voorjaars zonnetje was het in Roemenie koud en regenachtig.

31-03-2011  

Heldere nacht op dit moment in Babadag.

28-02-2011  

De laatste weken van januari waren dagen met extreme temperaturen van -20 °C en kouder, zo koud dat zelfs de kachels het begaven. Waterleidingen die bevroren waren. Zo moest men het ijs smelten om toch wat water te hebben. Voor ons onvoorstelbaar. Aan de temperatuur kunnen wij niets niet veranderen, maar we kunnen deze mensen wel helpen met kleding, voedsel en eerste levensbehoeften. Wij zijn dan ook druk bezig om deze zomer een vrachtwagen vol hulpgoederen richting Babadag te krijgen. Dat MOET lukken. Het transport daarvan kost ongeveer € 3000. Veel geld dus. Om dit voor elkaar te krijgen gaan wij allerlei acties ondernemen om dit voor elkaar te krijgen. Alle hulp in welke vorm dan ook is welkom. HELPEN,HELPT!!!!!!!!!

31-01-2011  

Het weer in Babadag is net zoals bij ons aan het kwakkelen. Zo vriest het en zo zijn de temperaturen weer hoger als normaal. Afgelopen week heeft het er geregend en is de sneeuw veanderd in een grote modderpoel.Af en toe schijnt de zon er en is het toch een stuk aangenamer.

De gezinnen die wij hebben kunnen helpen met de kerstpakketten, raken niet uitgepraat over hetgeen wat zij hebben gekregen. Ze zijn u hier erg dankbaar voor. Ook de kinderen waren heel blij met het speelgoed en de zakken met snoep die wij hebben mee gestuurd. Omdat de behoeften daar nog heel erg groot zijn is het onze vurige wens om een vrachtwagen vol hulp goederen daar te krijgen. Als u ons wilt helpen met een actie of mee wilt helpen met het binnen halen van sponsors dan is uw hulp van harte welkom.

31-12-2010  

Zo vlak voor de feestdagen is onze pakketten actie in Babadag zeer goed ontvangen. We konden veel gezinnen, mede dankzij de spontane hulp van vele urkers maar ook van buiten ons dorp, een toch iets prettigere kerst geven.

De temperaturen beginnen al heel snel te dalen en de pakken sneeuw zijn al gevallen. Waar men bij ons uit kijkt naar een beetje sneeuw is het voor veel mensen daar altijd weer afzien. Zo ook bijvoorbeeld bij ''tante'' Tinca. De oude oma die samen met haar dochter en 5 kleinkinderen woont. Geen gas, licht en water. Door het hele huis hangen dekens voor de ramen om de tocht tegen te houden. Een kaars die warmte moet brengen. Een baby die huilt om melk, melk dat er niet is. Een jongen van 12 die van school moet omdat er geen geld is om dit te betalen. Toekomst?? Voor dit gezin is er geen toekomst en leven zij bij de dag. Gelukkig dat wij in een positie zijn om te helpen. Graag willen wij dit gezin een beetje toekomst geven. Hopend dat u ons wilt blijven steunen.

Vrijwillig helpen...
Is vrijwillig
maar niet vrijblijvend
Is verbonden
Maar niet gebonden
Is onbetaalbaar
maar niet te koop
Is positief denken
is positief doen
Met als enige doel
voor jezelf en de ander
een goed gevoel!

Heel veel dank voor al uw hulp in het afgelopen jaar.
Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2011.

08-12-2010  

Onderstaand verslag stond te lezen op de lokale site van Babadag Live en gaat over de hulp vanuit Urk: 

Totusi, mai exista cineva caruia îi pasa de Babadag

În aceste vremuri grele pentru tara noastra, inclusiv pentru orasul Babadag, în care fiecare “trage” pentru el si “nu se gândeste” la altul, iata ca totusi mai exista cineva caruia îi pasa de orasul nostru. Din întâmplare am descoperit site-ul www.babadag.nl(nu o sa întelegeti prea multe daca intrati pe el pentru ca este în limba olandeza) în care am aflat ca exista cineva acolo, la mare departare de micul nostru orasel, care se gândeste la babaienii nevoiasi si lipsiti de vreun ajutor din partea autoritatilor locale.

Este vorba de Teun si Adina Leistra, oameni care au creat o fundatie de caritate în Olanda, având obiectivul principal strângerea de fonduri pentru familii nevoiase. Din fondurile strânse, în fiecare an, Teun si Adina Leistra aduc la Babadag pachete cu produse alimentare, haine, încaltaminte si jucarii pentru copii. Au început aceste acte de caritate înca din anul 2006 si înca o vor mai face. Ajutorul primit vine ca o mâna cereasca pentru toate familiile în cauza.

Iata ca cineva, ca Adina Leistra, nu a uitat de unde a plecat, si încearca sa ajute cât poate de mult, familiile nevoiase din Babadag, prin fundatia sa. Adina este o babaianca, care a plecat din tara în urma cu multi ani lasând saracia în urma, ea s-a stabilit în Olanda, unde si-a întemeiat o familie. Din partea noastra, toata stima si tot respectul pentru aceasta persoana.

Ne-am bucura daca s-ar mai gasi si alti oameni care sa faca asemenea gesturi pentru orasul nostru. Pentru ca sunt multi, foarte multi babaieni plecati din tara, majoritatea uitând de unde au plecat si mai mult ca sigur nici nu vor sa-si mai aminteasca.

31-08-2010  

Na een vlucht die enige vertaging had, kwam ik 7 augustus aan in het zeer warme Roemenie. Na een autorit van bijna 4 uur (gelukkig beschikken de meeste auto's over airco) kwam ik aan in het voor mij zo bekende Babadag. Wat mij tijdens de rit op viel was dat het minder leek dan het vorig jaar en dat zou ook zo blijken. De temperaturen waren de warmste in 100 jaar, temperaturen van 40 graden en meer waren dan ook geen uitzondering.

Maandag zijn wij gelijk begonnen met het bezoeken van de gezinnen met kinderen die het meest nodig hadden. Voor mij is het soms nog steeds moelijk om te zien hoe deze mensen leven en overleven. Dinsdag hebben wij de meeste spullen ingekocht en alles verdeeld in kratten. Ook deze keer kochten wij de meest nodige spullen zoals, meel, bloem, rijst, olie, suiker. Voor elk gezin hadden wij ook zakken met kleding klaar gemaakt. Graag zouden wij meer kleding en bruikbare spullen van uit Nederland mee willen nemen, helaas is dit voor ons niet mogelijk omdat wij maar een beperkt aantal kilo's bagage mee mogen nemen. Misschien maar weer eens een actie op touw zetten, zodat wij met een busje heen kunnen.

De kleding die wij dankzij het Antonius Ziekenhuis kregen werd dankbaar in ontvangst genomen. 
Van doktor Galus kregen wij een rondleiding door het ziekenhuis en hij vertelde ons wat er zoal nodig was, nou genoeg. De kamers waren heel erg somber en kaal. Op een kamer stonden 6 bedden en waren niet te vergelijken met de bedden die wij in onze ziekenhuizen hebben, dus geen verstelbare hoofd- en voeten einde. Ook de kinderafdeling was heel somber. Hier hebben wij de meeste spullen voor gekocht.

10-06-2010  

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor onze reis naar Roemenie. Zo zijn de tickets besteld en zijn de koffers al een stukje naar voren geplaatst. Voor ons wordt het een bijzonder jaar, zo gaat de broer van Adina, Doru trouwen met zijn Aura en wordt dit het 5e jaar dat wij dankzij veel bedrijven hulp bieden aan mensen in Roemenie.

10-05-2010  

Na een drukke periode eindelijk weer een stukje over het wel en wee vanuit Roemenie. De temperaturen in Roemenie gaan de goede kant op, er zijn al temperaturen gemeten van boven de 20 °C en dat is bij ons toch wel anders. Met de economie ten gevolge van de crisis gaat het nog lang niet de goede kant op, salarissen zijn met 25% ingekort en ook de pensioen uitkeringen zijn met 15% verlaagd. Afgelopen week zijn veel mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen deze maatregelingen.Ook met het winkeltje van de ouders van Adina gaat het niet goed, er zijn serieuze plannen om daar mee te stoppen. De mensen hebben gewoonweg geen geld om eten te kopen.

10-02-2010  

Nadat Adina haar ouders waren vertrokken begon voor ons weer het 'normale' leven. Adina moest zich voorbereiden op haar speech die zij moest houden op de vrouwenconferentie die gehouden werd in de Koningshof. Hiervoor was zij uitgenodigd en de collecte die daar werd gehouden was bestemd voor Roemenie. Vooraf hadden wij bepaald dat de opbrengst bestemd was voor het ziekenhuis in Babadag, aan de hand van de verhalen van Adina haar moeder was duidelijk dat hulp daar zeer hard nodig was. Dit ziekenhuis heeft geen warm water en men kan zich daar niet douchen.Als een patient zich toch douchen wil en men heeft thuis warm water mag hij/zij even naar huis om te douchen. Ook de lakens en dekens zijn hard aan vervanging toe, deze zijn oud, vies en kapot. Ook de 'kinderafdeling' kan wel iets extra's gebruiken. Kinderen hebben daar geen speelgoed en dus geen afleiding. Het verplegend personeel heeft geen 'bedrijfskleding' en loopt in witte 'boezels' die te groot, te klein of afwijkend zijn. Het zou mooi wezen als wij van een ziekenhuis kostuums konden krijgen die men daar niet meer gebruikt. De patienten moeten zelf hun medicijnen kopen en zelfs een prik moet men zelf kopen.

De €1000 die wij dankzij de vrouwenconferentie hebben gekregen wordt in zijn geheel besteed aan dit ziekenhuis. Ook de bingo die er aan zit te komen (24 februari) is voor een gedeeltelijk bestemd voor het ziekenhuis. Het weer in Roemenie is nog steeds erg koud al is de temperatuur iets gedaald en dus niet meer zo heel koud 

19-01-2010  

Voor ons is het nieuwe jaar goed begonnen. De ouders van Adina zijn voor 3 weken bij ons bezoek. Voor haar vader is het alweer 5 jaar geleden dat hij ons in Nederland heeft bezocht. Het was eerst nogal spannend of zij konden komen aangezien haar moeder in het ziekenhuis heeft gelegen met galblaasontsteking. Gelukkig is alles goed gekomen en konden ze aan de reis beginnen. Bij ons thuis hadden wij het over de ontwikkelingen in Roemenie, deze is er niet beter op geworden. Zoals ik al eerder heb verteld is de werkloosheid heel erg toegenomen en een oplossing hiervoor is er (nog) niet. Moeder vertelde ons een triest verhaal van een oude vrouw die de zorg had over haar kleinkinderen (haar dochter had de kinderen achter gelaten en was weggegaan). Met het kleine beetje geld wat zij hadden bleef er heel weinig over. Haar man was met de kerstdagen overleden aan de gevolgen van een hartstilstand en de doktoren kwamen haar zeggen dat haar zoon een hersentumor had. Je vraagt je dan af hoeveel ellende een mens kan verdragen. Deze vrouw gaan wij van de zomer zeker helpen. Ook willen wij kijken of wij iets voor haar zoon kunnen betekenen. Medische hulp en medicijnen zijn voor hun heel erg duur. Het weer in Roemenie is op dit moment bar en boos, temperaturen van boven de -20 °C is daar heel normaal en als je dan bedenkt dat de gevoelstemperatuur boven de -30  °C ligt, dan hebben wij nog niks te klagen. Op sommige plaatsen is ruim 1 meter sneeuw gevallen.

Door deze extreme kou hebben vooral bejaarde mensen het heel erg moeilijk. Maandag 25 januari zijn de ouders weer vertrokken naar het koude Roemenie. De weg van Boekarest naar Babadag is ongeveer 4 uur rijden, deze keer hebben zij er 7 uur over gedaan. Dat zegt dus genoeg.

23-12-2009  

De laatste paketten die voor de kerst zijn verstuurd, zijn door de familie van Adina in kleinere pakketjes verdeeld. De broer van Adina heeft zich als kerstman verkleed en heeft de pakketjes bij gezinnen gebracht die het meest nodig hadden. Veel kinderen hadden wel van de kerstman gehoord, maar nooit was de kerstman bij hun thuis geweest. Veel kinderen wisten niet wat ze zagen toen de kerstman bij hun thuis kwam met kadootjes, groot was dan ook het plezier van deze kinderen. Binnenkort laten wij u de foto's zien die daarvan zijn gemaakt.

1-12-2009  

Na het schrijven van het laatste stukje is het weer in Roemenie totaal omgeslagen. Op sommige plaatsen zijn er al temperaturen van -10 °C gemeten en zijn de eerste sneeuwvlokken al gevallen. Gelukkig hebben wij paketten kunnen versturen met daarin warme kleding, mutsen, sjaals en wanten.

09-12-2009  

Het weer in Roemenie is soms net zoals bij ons van slag, was het voorheen al ver beneden vriespunt nu is het wel koud maar schijnt toch af en toe het zonnetje.

De situatie in Roemenie (het gebied Babadag e.o) is gewoon ronduit slecht. Werkeloosheid stijgt met de dag en veel mannen en vrouwen (die iets bij proberen te verdienen zoals wij dat op Urk gewend zijn) komen op straat te staan. Met geen werk is er ook geen inkomen. Dit heeft weer tot gevolg dat de thuis situaties hier veel onder te lijden hebben. Vorig jaar mochten wij met ons gezin kerst en oud & nieuw vieren in Roemenie, op mij heeft dat toen veel indruk gemaakt. Samen met familie en vrienden bij elkaar, roemeense kerstliederen zingen en lekker eten (in Roemenie weten ze wel hoe dat moet). Voor veel mensen zal het dit een andere kerst zijn omdat ze geen geld hebben om met deze dagen iets extra's te kunnen kopen. Geen geld om met deze dagen iets voor de kinderen te kunnen kopen. We zijn dan ook heel blij met de spontane giften van de mensen om paketten te kunnen versturen met hopelijk dat iets extra's voor de kinderen.

Wij willen een ieder die ons het afgelopen jaar heeft geholpen heel hartelijk danken en hopelijk dat u ons ook in het nieuwe jaar verder wilt helpen.

Voor u hele fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2010.

Niet alleen wanneer het kerstmis is,
maar het hele jaar door.
Komt de vreugde die je uitdeelt
terug bij jezelf van hier en daar.
En hoe meer je van jou zegen
geeft aan mensen zonder vreugd.
Des te meer zul je ontvangen,
zodat het je hart verheugt.

05-11-2009  

Het begint al aardig koud te worden in Roemenie en op sommige plaatsen is het vriespunt al bereikt. De moeder van Adina houdt ons op de hoogte wat betreft de gezinnen en de kinderen die wij hebben geholpen. Zo is de oma van het gezin met 4 kinderen vertrokken naar Tulcea om in deze grote stad werk te vinden zodat zij wat geld kan verdienen om samen met haar dochter en de kinderen te kunnen overleven. U zult misschien denken overleven? Ja, voor dit gezin is het echt proberen te overleven. Zij hebben het echt heel moeilijk en kunnen nooit iets extra's voor zichzelf of voor de kinderen doen. Voor het kopen van een simpele banaan is gewoon geen geld. Met de winter voor de deur wordt het voor hun echt proberen te overleven. Voor hun gaan wij een pakket maken met warme winterkleding en proberen geld over te maken zodat ze het van de winter toch iets aangenamer hebben.

De vrouw die samen met haar kinderen in het Urkerland stond voelt zich een echt fotomodel, elke dag wil ze de krant zien waarin zij in staan. Zij is nu elke dag bezig om takken bij elkaar te zoeken (wintervoorraad) zodat ze het van de winter toch warm proberen te krijgen. Omdat er geen centrale verwarming is en alleen een houtkacheltje, dat de hele dag brand, begrijpt u dat ze erg veel hout moeten hebben. Ook voor dit gezin een hele moeilijke tijd. Niet alleen de kinderen en gezinnen die wij dit jaar hebben geholpen gaan een moeilijke winterse tijd tegemoet, zo zijn er nog de bejaarde mensen die wij zo graag zouden willen helpen. Ook voor deze mensen gaan wij paketten maken. Temperaturen tot boven -20C zijn daar heel normaal. 

Dit is tot zover ons eerste stukje. Hopelijk heeft u zo een idee hoe het daar op dit moment is. 
De eerste week van december hoop ik weer een stukje te schrijven. Als u mee wilt helpen kunt u zelf een pakket samenstellen en opsturen naar Roemenie. Of als u een donatie wilt doen is dat ook van harte welkom. Voor informatie kunt u contact met ons opnemen, tel. 06-23367730.

25-07-2008  

Urkerland 24-07-2008:

Roemeense familie toch getuige van zwangerschap.

'Het blijft altijd een stukje verdriet'

Voor Teun en Adina Leistra is een bijzondere periode ingegaan. Ze verwachten hun tweede kindje, maar de ene helft van de familie woont op Urk en de andere helft in Roemenië. Om de Roemeense tak toch getuige te laten zijn van de zwangerschap is Adina net met dochtertje Elena (2 jaar) terug van een verblijf in haar thuisland.

Adina is geboren en getogen Roemeense. Via Herman Stam (van de politie) kreeg ze vijf jaar geleden contact met de Urker Teun Leistra. ,,Herman was in Roemenië vanwege een hulptransport. Ik hielp mee als vertaler en via Herman leerde ik Teun kennen'', vertelt ze. Het internet- en telefonisch contact monde later uit in verliefdheid en inmiddels is het stel al weer drie jaar getrouwd. Hoewel Adina het super vindt om te wonen op Urk: 'ik heb een fijne Urker familie, veel vrienden en mijn lieve buurvrouw Alberdien', mist ze haar ouders en broer wel erg. ,,Het blijft toch altijd een stukje verdriet. We proberen zo vaak als we kunnen naar Roemenië te gaan en dat lukt soms drie keer per jaar, soms ook maar twee keer,'' aldus Adina.

Eerste kleinkind 
Tijdens de eerste zwangerschap, waar Elena uit geboren werd, was Adina te ziek om te kunnen vliegen. Voor haar ouders een domper: het zou hun eerste kleinkind worden. Nu gaat het goed met Adina en daarom stapte zij een paar weken geleden samen met Elena op het vliegtuig. Papa Teun bleef thuis achter. ,,We proberen met kerst met het hele gezin naar Roemenië te gaan. Als het goed is, zijn we dan met z'n viertjes'', vertelt Adina.